Helsinkiläiskoulussa tuberkuloositapaus

Helsingissä Kallahden peruskoulussa on todettu keuhkotuberkuloositartunta. Koulussa tartunnalle altistuneille 30 oppilaalle ja heidän vanhemmilleen on tiedotettu tapauksesta ja tutkimusten järjestämisestä.

Kotimaa

Helsingin kaupungin terveyskeskus selvittävät yhdessä kouluterveydenhuollon ja työterveyshuollon kanssa yhtä keuhkotuberkuloositartuntaa Vuosaaressa sijaitsevassa Kallahden peruskoulussa.

Kaupunginsairaalan johtajaylilääkäri Eeva Ketola sanoo, että koulussa tartunnalle altistunutta 30 oppilasta tarkkaillaan, mutta heitä ei eristetä.

Opettajat mukaan lukien altistuneita on 40. Kaikki koulun oppilaat tarkastetaan tämän syksyn aikana.

Sekä oppilaiden huoltajille että koulun henkilökunnalle on tiedotettu tartunnasta.

Altistuneita ei eristetä

Infektiolääkäri ja kaupunginepidemiologi Hannele Kotilainen sanoo, että altistuneille tehdään tuberkuloositutkimukset ja seuranta uudelleen kolmen kuukauden kuluttua.

Kotilainen ei kommentoi tarkemmin tartunnan saaneen tilannetta, koska sairastuneen tilannetta koskee vaitiolovelvollisuus.

Tuberkuloosi on tarttuva sairaus, joka paranee hyvin lääkityksellä. Kaupunginepidemiologi Hannele Kotilainen kertoo, että tuberkuloosi tarttuu pisara- ja ilmateitse eli yskiessä.

Tuberkuloosi ei kuitenkaan tartu herkästi. Kolmannes samassa taloudessa sairastuneen kanssa asuvista saa tartunnan.

Lasten tuberkuloosi harvinainen

Lasten keuhkotuberkuloosi on Suomessa harvinainen. Vain alle kymmenen vuosittain Suomessa todettavasta 300 uudesta tuberkuloositapauksesta on lapsilla tai nuorilla. Valtaosa tuberkuloositapauksesta todetaan yli 60-vuotiailla.

Tapauksista alle kymmenen todetaan lapsilla ja nuorilla. Syyskuussa Maailman terveysjärjestö WHO varoitti lääkkeille vastustuskykyisen tuberkuloosin yleistymisestä Länsi-Euroopassa.

- Tartuntoja on ainakin näkyvillä enemmän. Osa tapauksista tulee varmaan väestönvaihdosta Suomeen. Ihmiset matkustavat myös enemmän kuin aiemmin. Aiemmin rokotettiin kaikki, mutta 2006 siirryttiin riskiryhmien rokottamiseen, kertoo Kotilainen.

Tartunnan vaara on suurin sairastuneen kanssa samassa taloudessa asuvilla henkilöillä tai muilla pitempään hänen kanssaan samassa tilassa oleskelevilla.

Lähteet: YLE Helsinki