1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Asiantuntija: Elokuvan hyllytyspäätös oli hätiköity

Arktista Vimmaa -elokuvafestivaalin päätös hyllyttää Hiljainen viikko -elokuvan ensi-ilta on hätiköity ja tehty puutteellisin tiedoin, arvioi Journalistiliiton lakimies Sari Uusi-Rauva. Hän myös muistuttaa, että ennakkosensuuri on Suomessa vastoin lakia.

Rosa Salomaa (vas) ja Niilo Syväoja näyttelevät lyhytelokuvassa. Kuva: Making Movies - Nordberg & Aho Oy

Journalistiliiton lakimies Sari Uusi-Rauva ihmettelee, että hyllytyspäätös tehtiin yhden puhelun perusteella tarkastamatta puhelun alkuperää. Festivaaliorganisaatioon tulleessa puhelussa SPR:n kriisityöntekijäksi esittäytynyt uhkasi järjestäjiä poliisijutulla omaisten kokeman kauhun vuoksi.

- Ihmisillä on oikeus ilmaista närkästyksensä, mutta nyt elokuva päätettiin jättää kokonaan esittämättä. Jos puhelun takana olisivat olleet uhrien omaiset, festivaaliorganisaatio olisi voinut pitää heidän kanssaan palaverin ja keskustella siitä, mikä elokuvan sisältö todellisuudessa on, Sari Uusi-Rauva arvioi.

Mielipaha ei ole hyllytysperuste

Uusi-Rauvan mukaan subjektiivinen mielipaha ei riitä elokuvan hyllyttämiseen.

- Sananvapautta saa rajoittaa vain lakiin perustuvasta syystä. Yksityiselämän suojaaminen voi olla tällainen syy, mutta samalla on oltava tarkkana ettei rajoita sanavapautta liikaa, Uusi-Rauva kuvailee.

Lakimies muistuttaa, että esimerkiksi journalistin etiikkaan kuuluu, että arkaluontoisessa asiassa kannattaa ottaa huomioon uhrien tuntemukset.

- Se ei kuitenkaan tarkoita, että näiden aiheiden käsittely olisi kiellettyä. Mitä tärkeämpi aihe on yhteiskunnallisesti, sitä enemmän se puoltaa aiheen käsittelyä, vaikka se aiheuttaisi omaisille ikäviä tunteita, Sari Uusi-Rauva toteaa.

Uusi-Rauvan mukaan elokuvan esittämisen voisi estää, mikäli sen sisällössä olisi vedottu johonkin konkreettiseen asiaan, joka rikkoisi lakia. Hiljainen viikko -elokuva hyllytettiin kuitenkin jo ennen ensi-iltaa.

Poliisijuttu vaatii perusteet

Uusi-Rauva toteaa myös, että nimettömän soittajan uhkailemaan poliisijuttuun pitäisi olla perusteita.

- Sellainen voisi olla, jos elokuva sisältäisi kunnianloukkauksen kuten herjauksen tai valheellisen vihjauksen kuollutta henkilöä kohtaan. Silloin omaiset voisivat tehdä asiasta tutkintapyynnön poliisille. Uhrin kuolemaan johtaneiden tapahtumien käsittely ei sinänsä sisällä kunnianloukkausta, Sari Uusi-Rauva sanoo.

- Kynnys on vielä korkeampi, kun kyseessä on fiktio eikä dokumenttielokuva, Uusi-Rauva lisää.

Rovaniemeläisen Jussi Hiltusen Hiljainen Viikko -fiktioelokuva perustuu Rovaniemellä 2008 sattuneen yökerhoampumisen herättämiin tunteisiin. Uusi-Rauva muistuttaa, että ennakkosensuuri on Suomessa vastoin lakia. Hänen mukaansa kyseessä voi jopa olla ohjaaja Jussi Hiltusen sananvapauden rajoittaminen.

- Tietyllä tapaa. Festivaalilla on luulatavasti oikeus valita näytettävät elokuvat. Mutta kaiken kaikkiaan vaikuttaa hyvin nopealta toiminnalta jos ei ole tarkastettu kuka henkilö viestiä tuo ja onko viesti edes oikea, Uusi-Rauva arvioi.