1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. velkakriisit

Euroalue pystyi yhä talouskasvuun

Euroopan velkakriisin odotetaan hidastavan talouskasvua alueella laajasti. Ainakin heinä-syyskuussa euroalue pystyi vielä parantamaan kasvua, ilmenee tiistaina julkistetuista luvuista.

velkakriisit
Liittokansleri Merkel saapuu Leipzigissa 14. marraskuuta 2011 alkavaan kristillis-demokraattisen unionin konferenssiin.
Liittokansleri Merkel saapuu Leipzigissa 14. marraskuuta 2011 alkavaan kristillis-demokraattisen unionin konferenssiin.Peter Kneffel / EPA

Kevät-kesään verrattuna talouskasvu oli hienovaraiset 0,2 prosenttia. Isot taloudet Ranska ja Saksa olivat vahvoilla, mutta monessa muussa maassa mentiin nollakasvua tai kasvu supistui.

Euroopan suurimmassa taloudessa Saksassa kasvu oli ajanjaksolla 0,5 prosenttia edellisneljänneksestä. Saksan tilastokeskuksen mukaan kasvua piti yllä erityisesti kotimainen kulutus. Myös Saksalle tärkeä vienti jaksoi vetää.

Myös Ranska julkisti tiistaina positiivisia talouskasvulukuja heinä-syyskuulta – bkt kasvoi siellä 0,4 prosenttia edellisneljänneksestä.

Pessimistisimmät analyytikot kuitenkin katsovat, että Saksan ja Ranskan lukujen jälkeen ei tule pitkään aikaan enää hyviä uutisia. EU varoitti viime viikolla Euroopan laajuisen taantuman mahdollisuudesta. Tilastoissa jo näkyvä inflaation, viennin hyytymisen ja työttömyyden ilkeä yhdistelmä ei tiedä hyvää euroalueelle loppuvuonna ja siitä eteenpäin.

Euromaista Hollannin ja Kyproksen talouskasvu kääntyi tuoreiden lukujen valossa laskuun.

Tiistain tilastojulkistus voi lisätä Euroopan Keskuspankin paineita rahapolitiikan löysäämiseen.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi