Muuntohuumeet valloittavat Euroopan huumemarkkinoita

EU on huolissaan etenkin verkkokaupassa nopeasti yleistyvistä uusista muuntohuumeista, joiden kieltämisessä lainlaatijat eivät pysy kehittelijöiden vaudissa. Ne näyttävät vallanneen Euroopan huumemarkkinoita amfetamiinilta, ekstaasilta ja kokaiinilta.

Ulkomaat

Muuntohuumeita valmistetaan jo olemassa olevista lääkeaineista tai päihteistä. EU:n huumevalvontavirastolle EMCDDA:lle on tänä vuonna ilmoitettu jo 39 uutta huumetta. Koko viime vuoden luku on 41. Tiedot ovat EU:n jäsenmailta ja jäsenehdokasmailta Kroatialta ja Turkilta sekä Norjalta.

Suomessa buprenorfiinista on tullut yleisin huume, jonka takia käyttäjät hakeutuvat hoitoon. Lääkkeenä sitä käytetään heroiiniriippuvuuden hoitamisessa. Kauppanimikkeitä ovat muun muassa Subutex ja Temgesic.

Suurin ongelma viranomaisille ovat verkkokaupat, jotka myyvät "laillisia huumeita" eli muuntohuumeita, joita ei ole ehditty kieltää. Nettikauppoja tiedetään nyt ennätysmäiset 600.

Kokaiininkäytön hillitsemisessä viranomaisia auttaa talouskriisi, jonka vuoksi kokaiinin katuhinta on monille käyttäjille liikaa. Nuorten käyttäjien määrä niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissa on vähentynyt.

Euroopan käytetyin huume on edelleen kannabis, joskin sen suosio nuorten keskuudessa on vähentynyt amfetamiinin ja ekstaasin tavoin, EMCDDA raportoi. Eniten huumekuolemia, -sairauksia ja -onnettomuuksia aiheuttaa yhä heroiini. EU:ssa ja Turkissa raportoitiin toissa vuonna yli 7 600 huumekuolemaa.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset