1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Valiokunta hyväksyi Ottawan miinakieltosopimuksen

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta on hyväksynyt mietinnön, jossa esitetään Suomen liittymistä jalkaväkimiinat kieltävään Ottawan sopimukseen ensi vuonna. Eduskunta äänestää Ottawan sopimuksen hyväksymisestä ensi viikolla.

Ulkoasianvaliokunnan perussuomalaiset vastustivat edelleen Ottawan sopimusta.

Eduskunta hyväksyi jo vuoden 2004 turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon linjauksen Suomen liittymisestä sopimukseen vuonna 2012. Liittymistä koskeva linjaus vahvistettiin vuoden 2009 selonteon käsittelyn yhteydessä.

Tänään tiistaina valiokunta edellytti päätöksessään, että suunnitellut miinoja korvaavat toimet toteutetaan. Valiokunta totesi kuitenkin, ettei sopimukseen liittyminen ole ongelmatonta kustannusten takia.

Valiokunta on myös huolissaan, että esimerkiksi Venäjä, Yhdysvallat ja Kiina eivät ole liittyneet miinakieltosopimukseen.

Vuonna 1999 voimaan tulleeseen miinakieltosopimukseen on liittynyt jo 157 maata. Selvitysten mukaan Ottawan miiinojen uhrien määrä on pienentynyt alle viidennekseen 1990-luvulta. Nykyisin miinoja valmistetaan 12 maassa, kun ennen tuotantoa oli 54 valtiossa.

Miinakiellon korvaavaaville järjestelmille on varattu puolustusvoimille rahaa 200 miljoonaa euroa vuosille 2009–2016. Tarkoituksena on uudistaa panssarimiinojen laukaisimia ja hankkia viuhkapanoksia. Myöhemmin on määrä tehostaa valvontaa ja tulenjohtoa muun muassa lennokeilla ja sensoreilla.

Puolustusvoimilla on varastoituna yhteensä yli miljoona Ottawan sopimuksen kieltämää jalkaväkimiinaa. Sopimus velvoittaa sopimuspuolia tuhoamaan jalkaväkimiinavarastot viimeistään neljän vuoden kuluttua siitä, kun sopimus on tullut voimaan.