Maailmankuulu Wienin poikakuoro esiintyy Helsingissä

Historiallinen kuoro tuo esityksensä Johanneksenkirkkoon yhdessä virolaisen mezzosopraano Annely Peebon kanssa. Myös Suomessa poikakuoro on edelleen kimmoke monelle muusikolle.

kulttuuri
Wien poikakuoro esiintymässä Wienin kaupungintalolla.
Wien poikakuoro esiintymässä Wienin kaupungintalolla kesäkuussa 2008.Herbert P. Oczeret / EPA

Wienin poikakuoro on vanha instituutio, joka on toiminut jo vuodesta 1498. Kuorossa ovat historian saatossa olleet mukana niin säveltäjät Jacobus Gallus ja Franz Schubert kuin Hans Richter ja Clemens Krauss. Kuoro on samalla myös sisäoppilaitos, jossa opiskelee runsaat 200 lasta.

Wienin poikakuoro esiintyy vuodessa liki 300 konsertissa, ja tänään vuorossa on Helsingin Johanneksen kirkko.

Poikakuoro innostaa musiikkiin vuosikymmeniksi

Myös Suomessa poikakuorotoiminta on voimissaan ja toimii kimmokkeena monen musiikkiuralle. Yhteensä Suomessa on kymmenisen poikakuoroa, joista suurin on Helsingissä toimiva Cantores Minores -kuoro. Cantores Minoresin toiminnassa on mukana nelisensataa eri ikäistä poikaa ja miestä lapsesta yli parikymppisiin.

Kuorotoiminta on vuosien saatossa saanut moderneja ulottuvuuksia, mutta kovin ydin on edelleen klassinen musiikki ja inspiroiva sosiaalinen ympäristö, kertoo kapellimestari, Cantores Minoresin taiteellinen johtaja Hannu Norjanen.

- Poikakuoroilla menee ihan hyvin, ja suosiota riittänyt vielä 80-luvun buumin jälkeenkin. Meidän toiminnassamme on noin 400 poikaa, ja olemme laajentaneet kuoroa muun muassa musiikkileikkikoulun puolelle.

- Mielestäni on kiinnostavaa, että vaikka vapaa-ajallaan pojat haluaisivat soittaa rokkia tai muuta kevyttä musiikkia, kuorossa suosituinta musiikkia ovat edelleen Bach ja muut klassikot. Vaikka laulamme myös modernien muusikkojen kappaleita, ja teemme yhteistyötä tunnettujen nykymuusikkojen kuten Ismo Alangon tai Paula Koivuniemen kanssa, mitään nuorten kosiskelua ei kuorotoiminnassa ole. Tärkeintä monelle on saada jo nuorena kosketus musiikkiin ja innostava sosiaalinen ympäristö harrastukselleen, Norjanen summaa.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Silja Raunio