Yhdysvalloista löytyi uusi JFK:n murhapäivänä tehty nauhoitus

Yhdysvalloista on löytynyt aiemmin tuntematon nauhoitus, joka on tehty presidentti John F. Kennedyn murhapäivänä presidentin Air Force One -lentokoneessa. Presidentin avustajan jäämistöön kuuluva nauha on myytävänä puolen miljoonan dollarin hinnalla.

Ulkomaat

Historiallisten esineiden myyntiin keskittynyt philadelphialainen The Raab Collection sai nauhan vuonna 1991 kuolleen kenraali Chester Clifton juniorin vaimon kuoleman jälkeen. Clifton oli mukana presidentti John F. Kennedyn autosaattueessa Dallasissa, kun presidentti murhattiin.

Yli kaksituntinen nauhoitus tehtiin presidentin lentokoneessa pian murhan jälkeen. Osa nauhoituksesta on tunnettu lyhyempänä versiona, mutta nyt myyntiin tulleeseen tallenteeseen sisältyy puoli tuntia aiemmin tuntematonta materiaalia.

Nauhoituksella keskustellaan muun muassa presidentin ruumiin kuljettamisesta ja ruumiinavauksesta sekä etsitään kadoksissa olevaa kenraali Curtis Lemayta.

Raab Collectionin mukaan kopiot nauhoituksesta lahjoitetaan Yhdysvaltain kansallisarkistoon ja John F. Kennedyn kirjastoon.

Presidentti Kennedy salamurhattiin 22. marraskuuta 1963. Virallisessa tutkinnassa murhaajaksi todettiin Lee Harvey Oswald, jonka väitettiin toimineen yksin. Oswaldin syyllisyyttä on kuitenkin epäilty ja murha on poikinut lukuisia salaliittoteorioita.

Lähteet: AP, YLE Uutiset