Uudet, nuoret verenluovuttajat ovat hukassa

Hämeenlinnan veripalvelun luovuttajamäärät ovat laskeneet viimevuotisesta huolestuttavasti. Luovuttajat ikääntyvät, eikä uusia nuoria luovuttajia tahdo löytyä tilalle. Vastakeinona veripalvelu yrittää saada kerran vuodessa käyvät luovuttajat käymään vähintään kaksi kertaa vuodessa.

veripalvelu
Näinkin yksinkertaisesti voi muistuttaa seuraavasta luovutuskerrasta näyttävät Hämeenlinnan Nuorkauppakamarin Jarkko Kurvinen ja Pekka Kukko SPR:n Veripalvelusta.
Näinkin yksinkertaisesti voi muistuttaa seuraavasta luovutuskerrasta näyttävät Hämeenlinnan Nuorkauppakamarin Jarkko Kurvinen ja Pekka Kukko SPR:n Veripalvelusta.YLE / Markku Karvonen

Liikkuva veripalvelu tuottaa Kanta-Hämeessä luovutettavasta verestä yli 40 prosenttia. Niinpä SPR harkitsee liikkuvan palvelun lisäämistä, sanoo Läntisten veripalvelutoimistojen esimies Pekka Kukko. Hänen mukaansa kiinteitä toimistoja ei Kanta-Hämeeseen ole luvassa lisää.

Veripalvelu lähettää muistutuksena tekstiviestejä ja tarjoaa mahdollisuuden ajanvaraukseen.

Kukon mukaan veripalvelu miettii jatkuvasti uusia tapoja palkita vapaaehtoisia luovuttajia, mutta rahapalkkio ei näillä näkymin tule kyseeseen. Harkinnassa on verenluovuttajien ikärajan nostaminen, jotta myös yli 65-vuotiaat voivat jatkaa luovuttamista.

Vain 5 prosenttia suomalaisista käy luovuttamassa verta. Jo yhden prosenttiyksikön nosto parantaisi tilannetta oleellisesti, sanoo Kukko.

Olin käsi ojossa Palokunnankadulla, tunnustaa Isosuo

Hämeenlinnassa alkoi tiistaina yhdeksäs Veripalvelun ja Hämeenlinnan Nuorkauppakamarin yhteinen verenluovutuskampanja, joka muistuttaa jatkuvasta veren tarpeesta. Kampanja vetoaa erityisesti nuoriin ja työpaikkoihin uusien luovuttajien saamiseksi. Kasvonsa kampanjalle ovat antaneet mm. Hämeenlinnan apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo ja valtuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki.

Jarkko Kurvinen Hämeenlinnan Nuorkauppakamarista sanoo, että kampanjan kokemukset ovat olleet hyviä. Luovuttajamäärät ovat niiden seurauksena yleensä nousseet. Lisäksi Hämeenlinna on saanut aktivoitua muita nuorkauppakamareita niin, että jo yli 30 järjestää vastaavan kampanjan omissa kaupungeissaan.

Veripalvelun toive työnantajille on, että työntekijät voisivat käydä verenluovutuksessa työaikana. Yleensä luovutuskertaan menee aikaa noin tunti.

Jotta veri riittäisi välttämättömään tarpeeseen, veripalvelun pitää löytää joka päivä tuhat luovuttajaa, vaikka veren tarve käytön tehostamisen takia onkin hieman vähentynyt.

Veripalvelun sivuilta voi käydä tarkistamassa, mikä on veren tarve tällä hetkellä eri veriryhmissä.

Lähteet: YLE Häme