180 metriä merenpinnan yläpuolella

Pieksämäen kaupungin kiinteistöpäällikkö Reijo Raitio toivoo, että kaikki kaupunkilaiset tulisivat ainakin kerran vuodessa ihailemaan maisemia 180 metriä merenpinnan yläpuolella sijaitsevaan vesitorniin. Huipulle nouseminen vaatii hissittömässä tornissa 180 rappusen selvittämistä.

vesitornit
Pieksämäen vesitornista voi ihailla maisemia pitkälle.YLE / Mika Aro

Tornin parempaa matkailullista hyödyntämistä kannattaisi Raition mielestä viritellä uudestaan. Vesitorni on joskus aikoinaan ollut kesäisin auki koululaisten toimiessa oppaina.

Torni rakennettiin vuonna 1956 ja sen suunnitteli arkkitehti Aarne Ervi. Vesitornissa on 1 000 kuution betonisäiliö, jonka pieksämäkeläiset juovat kaksi ja puoli kertaa tyhjäksi vuorokaudessa.

Torniin on äskettäin asennettu kaksi uutta web-kameraa, joista voi katsoa näkymiä 35 metrin korkeudesta Keskuskadun ja Länsiväylän suuntaan.

Vesitornin ulkokuoret peruskorjattiin vuonna 1992. Osa vanhoista raskaista elementeistä, jopa putosi aikanaan tornista alas.

Katse tulevaisuuteen

Pitkän linjan pieksämäkeläisen Reijo Raition katse poimii maisemasta vanhan kirkkotapulin ja kirkon. Moision kartano näkyy samoin kun kirjailija Aila Meriluodon kotitalo. Entisen urheilijan silmään sattuu myös keskusurheilukentän 1920-luvun erikoinen portti, klassinen keskuskoulu ja paljon muuta.

- Pieksämäkeläiset päättäjät ovat olleet kauaskantoisia ja viisaita ihmisiä jo 1920-luvun lopusta saakka, koska kaupunki on rakennettu asemakaavan mukaan järkevällä tavalla, Reijo Raitio kiittelee.

Monista Pieksämäelle tulevista ulkopaikkakuntalaisista kaupunki tuntuu kaavan ansiosta suuremmalta kuin se onkaan, tietää Raitio kertoa. Vesitornista komeasti avautuva Keskuskatu on otettu jopa valtakunnalliseen suojeluun arvokkuutensa takia.

Ideaparkin puuttuminen maisemasta ei kiinteistöpäällikköä harmita, sillä kaupungissa syntyy sen tilalle paljon muuta.

- Meillä katsotaan tulevaisuuteen ja uuteen päivään, päättää Raitio korkeuksien katselun.

Lähteet: YLE Etelä-Savo