1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. doula

Doula on nimenomaan naisen tukea naiselle

Synnyttäjän tukihenkilö -toiminta eli doulatoiminta on käynnistynyt mainiosti Kanta-Hämeessä. Elokuussa järjestetylle ensimmäiselle doulakurssille oli enemmän hakijoita kuin kurssille mahtui koulutettavia.

doula
Raskaana oleva nainen.

Päivi Nieminen Hattulasta ja Susanna Riikonen Lopelta eivät epäröineet, kun näkivät ilmoituksen ensimmäisestä Kanta-Hämeessä järjestettävästä doulakurssista.

Molemmat ovat itsekin äitejä, ja haluavat tukea tulevia synnyttäjiä. Kaiken pohjalla on halu auttaa.

Vaikka synnytysosastolla olisi kuinka ihania kätilöitä, eivät he pysty olemaan äidin rinnalla jatkuvasti, huomauttaa Päivi. Esimerkiksi silloin tukena voi olla doula.

Kyky kuunnella ratkaisee

Halutessaan odottava äiti saa tukea doulalta odotuksessa, synnytyksessä tai synnytyksen jälkeen. Doula on alkujaan kreikkaa ja tarkoittaa palvelijatarta.

- Esikoisen synnytys oli aika traumaattinen ja pelkäsin lähteä tätä kuopustani tekemään, mutta sitten sainkin yllätyksekseni huomata, että se olikin ihan uskomattoman ihana tapahtuma, jatkaa Päivi Nieminen perusteluja sille, miksi hän halusi doulaksi.

- Ensimmäinen lapseni on yliaikainen ja käynnistetty. Olisin silloin halunnut tukea synnyttäneestä äidistä - keskusteluapua, kun kaikki oli tietenkin uutta ja ihmeellistä ja sitä mietti kaikenlaista, Susanna Riikonen kertoo omasta kokemuksestaan.

Doula on nimenomaan naisen tukea naiselle. Välttämättä ei tarvitse olla äiti ennestään, mutta Päivi ja Susanna kuitenkin uskovat, että nimenomaan äidillä on enemmän annettavaa.

Yksi tärkeimmistä luonteenpiirteistä doulalle on kyky kuunnella.

Tällä hetkellä 17 doulaa

Kanta-Hämeessä doulatoimintaa koordinoivat MLL:n Hämeenlinnan yhdistys ja Kanta-Hämeen perhetyö ry.

- Doulan saa kuka tahansa, joka kokee sitä kaipaavansa. Oli se sitten, että odottaa yksin tai on esimerkiksi puoliso mukana siinä odotuksessa, sillä ei ole merkitystä. Ainoat kriteerit ovat, että on menossa synnyttämään ja haluaisi siihen tukea, sanoo Kanta-Hämeen perhetyön toiminnanjohtaja Liisa Jormalainen.

Tähän mennessä Kanta-Hämeessä 17 naista on saanut doulakoulutuksen Kanta-Hämeen Perhetyön ja MLL:n kurssilla. Myös ensimmäiset doulattavat ovat löytyneet. Kokemus doulana kannustaa tukihenkilöä jatkamaan.

- Ehdottomasti ja sain sen kaikista parhaimman kiitoksen: kiitos, kun olit kanssani täällä, muistelee Susanna.

Lähteet: YLE Häme / Tiina Kokko

Lue seuraavaksi