Moventakselle löytyi ostaja - työpaikkoja vaarassa Jyväskylässä

Kansainvälinen teollisuusryhmä Clyde Blowers on ostanut Moventaksen tuotantoyhtiöt Moventas Windin ja Moventas Santasalon 100 miljoonalla eurolla. Saneeraus uhkaa kuitenkin etenkin Jyväskylässä toimivaa Windiä. Moventas-yhtiöiden toimitusjohtajan mukaan uhan alla Jyväskylässä on 120 työpaikkaa.

talous
Moventas -työasu
YLE Keski-Suomi

Molemmissa Moventas-yhtiöissä on käynnistetty yt-neuvottelut.

- Jotta turvaamme vaihdevalmistuksen ydintoimintojen pysymisen Suomessa, uudelleenjärjestelyt ja supistukset ovat yrityskaupasta riippumatta välttämättömiä, Moventas-yhtiöiden toimitusjohtaja Jukka Jäämaa painottaa.

Kapasiteettia tullaankin Jäämaan mukaan leikkaamaan, ja leikkaukset kohdistuvat erityisesti Jyväskylään.

- Nämä yt-neuvottelut eivät liity tähän yrityskauppaan, vaan tähän jo aiemmin haettuun saneraukseen. Jyväskylässä 120 henkilötyövuotta on uhan alla, Karkkilan yksikköön eli Santasaloon ei liity henkilöstön vähentämisen paineita, Jäämaa sanoo.

Moventaksen työntekijät Jyväskylässä osasivat odottaa henkilöstön vähentämistä. Silti henkilöstöleikkausten suuruus yllätti.

- Tunnelmat ovat ristiriitaiset. Tiedetään kuka omistaa, mutta samalla alkavat nämä yt:t. Viime vuonna oli 150 ja nyt 120, mutta toisaalta kun ei töitäkään oikein ole, pohtii pääluottamusmies Janne Rummakko.

Moventas Windillä on Jyväskylässä 480 työntekijää ja Moventas Santasalolla Karkkilassa noin 220 työntekijää. Yrityssaneerauksessa olevalla yhtiöllä yt-neuvottelut kestävät vähintään kaksi viikkoa.

Yrityskauppa päätökseen vuoden loppuun

Yrityskauppa on tarkoitus saattaa päätökseen ennen vuoden loppua. Kokonaiskauppahinta on 100 miljoonaa euroa, ja Clyde Blowers rahoittaa sen itse.

Isossa-Britanniassa pääkonttoriaan pitävä Clyde Blowers on jo ennestään suuri tekijä teollisuusvaihteissa, ja kauppa kasvattaa sen yhdeksi maailman suurimmista vaihdevalmistajista. Moventas Wind valmistaa tuulivoimaloiden vaihteita ja Karkkilassa toimiva Moventas Santasalo teollisuusvaihteita.

- Olemme todella tyytyväisiä, että saamme erinomaisen omistajan, jolla on teollinen tausta. Tämä myös vahvistaa mahdollisuuksiamme päämarkkinoilla merkittävästi, luonnehtii Moventas-yhtiöiden toimitusjohtaja Jukka Jäämaa Moventaksen tiedotteessa.

Clyde Blowers on brittiläinen teollisuusryhmä, jolla on toimintaa useilla eri aloilla kuten energia-, öljy ja kaasu-, kaivos- ja mineraali- sekä rautatieteollisuudessa. Sillä on liiketoimintaa ympärimaailman, ja yhtiö hakee kasvua erityisesti Aasian ja Etelä-Amerikan kehittyviltä markkinoilta.

- Moventas on huippuluokan teollisuusyhtiö. Moventaksen valmistus- ja testausyksiköt ovat maailman edistyksellisimpiä ja sen tuotevalikoima on mittava. Olemme erittäin innoissamme Moventaksen tulevaisuudennäkymistä, kommentoi Clyde Blowers Capitalin hallituksen puheenjohtaja ja pääjohtaja Jim McColl.

Investoinnit kaatoivat itsenäisen Moventaksen

Moventas-yhtiöille on etsitty kestävää uutta omistusratkaisua viime kesäkuun jälkeen, jolloin niiden emoyhtiö Moventas Oy haettiin konkurssiin ja operatiiviset tytäryhtiöt hakeutuivat yrityssaneeraukseen pitkittyneiden rahoitusneuvottelujen päätyttyä tuloksettomina.

Moventas investoi eurooppalaisten kilpailijoidensa tavoin voimakkaasti vaihdetuotantoonsa vuosina 2007 - 2008. Hyvän kysynnän keskelle iski kuitenkin finanssikriisi, ja kysyntä laski. Moventas ei kyennytkään selviytymään investoinneistaan muuttuneessa tilanteessa.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Antti Seppälä