1. yle.fi
  2. Uutiset

Pommisaarelle saattaa olla vielä käyttöä Kokkolassa

Valtio varautuu Kokkolan satamaväylän ruoppaustöiden suunnittelussa sodanaikaisten ammusten löytymiseen väyläalueelta. Liikennevirasto on tähän liittyen hakenut lisäaikaa Kokkolan edustalla sijaitsevan niin sanotun pommisaaren maisemoinnille.

ruoppaus
Pommisaareen vievä pengertie satamassa.
Pommisaareen vievä pengertie pitäisi nykyisen ympäristöluvan mukaan purkaa vuoteen 2020 mennessä.YLE / Petri Puskala

Pommisaarta on tarkoitus käyttää satamaväylältä mahdollisesti löytyvien ammus- tai metallijätettä sisältävien ruoppausmassojen läjitykseen.

Useiden hehtaarien saari rakennettiin satamaväylän edellisten syvennystöiden tarpeisiin. Ammuksia löytyi satamaväylän edellisen ruoppauksen yhteydessä 1990-luvun lopulla. Tuolloin väylältä yllättäen löytyneet ammukset nostivat huomattavasti kustannuksia.

- Todennäköisimmin ammuksia löytyy niiden alueiden tuntumasta, josta niitä löytyi edellisen ruoppauksenkin yhteydessä. Nyt väylää syvennetään 14 metriin, jolloin myös ruopattava alue levenee. Näitä laajennusalueita ei ole tutkittu, joten on mahdollista, että niitä sieltä voisi löytyä. Se selviää ensi kesän tarkemmissa tutkimuksissa. Näin me varaudumme, ettei sellaisia yllätyksiä tule kuin edellisellä kerralla.

Kokkolan satamaväylä on tarkoitus syventää lähivuosien aikana 14 metriin. Uuden hakemuksen mukaan suurteollisuusalueen edustan saari maisemoitaisiin ja sinne johtava pengertie poistettaisiin vuoden 2020 loppuun mennessä.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa

Lue seuraavaksi