1. yle.fi
  2. Uutiset

KAVA hankki Suomi-Filmin elokuvien oikeudet

Suomi-Filmi Oy:n elokuvien levitysoikeudet siirtyvät Kansalliselle audiovisuaaliselle arkistolle. Kauppaan kuuluu noin 150 pitkää elokuvaa. Kaupan tarkoituksena on turvata kotimaisen elokuvaperinteen saatavuus.

kulttuuri
Yksi Suomi-filmin tuottamista elokuvista oli Valentin Vaalan vuonna 1946 ohjaama Loviisa - Niskavuoren nuori emäntä, jonka pääosissa olivat Kirsti Hurme ja Tauno Palo.
Yksi Suomi-filmin tuottamista elokuvista oli Valentin Vaalan vuonna 1946 ohjaama Loviisa - Niskavuoren nuori emäntä, jonka pääosissa olivat Kirsti Hurme ja Tauno Palo.Suomi-filmi

Elokuussa KAVA:lle siirtyivät jo Finnkinolta kotimaisten elokuvien levitysoikeudet. Nyt kotimaisen elokuvan kulta-ajan tuotannosta valtaosa on kansallista omaisuutta.

KAVA:ssa on meneillään kotimaisen elokuvan digitalisoitiprojekti. Nyt tehdyllä kaupalla halutaan varmistaa, että kotimaisia elokuvia voidaan edelleen esittää elokuvateattereissa myös digitaalisella aikakaudella.

Kauppaan sisältyvät Suomi-Filmi Oy:n omistamien elokuvien teatterioikeudet sekä tallenne- ja nettilevityksen oikeudet. Elokuvien tv-oikeudet ovat Ylellä.

Kauppaan kuuluu noin 150 pitkää Suomi-Filmin elokuvaa. Näiden joukossa on muun muassa Teuvo Puron, Valentin Vaalan ja Matti Kassilan teoksia. Käytännössä kotimainen mykkäelokuvatuotanto kokonaisuudessaan siirtyy KAVA:n haltuun. Kaupan myötä arkistolla on myös koko Vaalan tuotanto.

Kansallinen audiovisuaalinen arkisto säilyttää kotimaista elokuva-, televisio- ja radiokulttuuria.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi