Loimaan ryöstöyrityksestä vaaditaan ehdottomia vankeusrangaistuksia

Syyttäjä vaatii ehdottomia vankeusrangaistuksia Loimaan arvokuljetusryöstöä käsittelevässä jutussa. Neljä miestä sai syytteen törkeästä ryöstönyrityksestä, törkeästä ampuma-aserikoksesta ja räjähderikoksesta. Kahdelle muulle luettiin syytteet lähinnä avunantoon liittyvistä rikoksista.

Kotimaa
Loimaan arvokuljetuksen ryöstöyritystä käsitellään Turun Saramäen vankilassa.
Loimaan arvokuljetuksen ryöstöyritystä käsitellään Turun Saramäen vankilassa.YLE / Dmitri Volgin

Varsinais-Suomen käräjäoikeus käsittelee Loimaan arvokuljetuksen ryöstöyritystä turvallisuussyistä Turun Saramäen vankilassa. Syytteessä on kuusi miestä. Neljä heistä jäi kiinni poliisioperaatiossa viime huhtikuussa marketin parkkipaikalta.

Syytetyt kiistävät valtaosan syytteistä. Heidän mielestä teko ei edennyt ryöstöyrityksen asteeksi, vaan kyse oli harjoituksesta ja valmistelusta. Törkeän ryöstön valmistelu ei ole lain mukaan rangaistavaa.

- Jos sarjatuliaseita on mukana, sisältää se aina elementin siitä, että niitä käytetään ja ihmishenget vaarantuvat, toteaa kihlakunnansyyttäjä Petri Vaaja.

Poliisi otti neljä miestä kiinni 28. huhtikuuta Loimaalla sijaitsevan marketin parkkipaikalta, missä heidän katsottiin odottavan arvokuljetusajoneuvoa. Miehet olivat aseistautuneita ja naamioituneita. Neljän räjähteillä ja konetuliaseilla varustautuneen miehen katsotaan tavoitelleen lähes 1,5 miljoonan euron arvoista saalista.

Poliisi oli seurannut ryöstön valmistelua lähes vuoden ajan. Kaikilla syytetyillä on aiempaa rikostaustaa. Osa heistä kytkeytyy vuonna 2007 Turussa Suomen Pankin konttorin pihalla tehtyyn arvokuljetuksen ryöstöön ja Liedossa tapahtuneeseen ryöstöyritykseen.

Täyttyykö ryöstön yrityksen tunnusmerkit?

Keskeinen asia oikeudenkäynnissä tulee olemaan se, etenikö ryöstö yrityksen asteelle. Puolustuksen mukaan näin ei tapahtunut. Kyse oli pelkästä valmistelusta, mikä ei ole lain mukaan ole rangaistavaa. Liedon arvokuljetusjutun yhteydessä osa syytteistä kaatui juuri tähän perusten. Tällä kertaa syyttäjä katsoo näytön olevan vahvempi.

- Liedon tapauksessahan lähdettiin liikkeelle muutaman kilometrin päästä toteuttamaan tätä tekoa. Nyt kyseessä olevassa tapauksessa tekijät ovat olleet jo tällä tapahtumapaikalla valmiina täydessä valmiuksessa toteuttamaan tämän rikoksen. Siinä on näiden tapausten keskeinen ero.

Käräjäoikeus käsittelee juttua tiivisti lähipäivien ajan. Loppulausunnot ovat luvassa ensi viikon keskiviikkona.

Lähteet: YLE Turku