Uusi sahayrittäjä on Myllykorpi Oy, jonka taustalla ovat Myllyahon Saha ja Korpi Forest -yritykset, joilla on jo sahatoimintaa muun muassa Alajärvellä. Lapualla sahatoiminta on tarkoitus käynnistää mahdollisimman pian. Saha tulee suoraan työllistämään ensi vaiheessa noin 20 henkilöä.
Täydessä tuotantokunnossa sahan työntekijämäärän arvioidaan olevan noin 30 henkeä. Lisäksi syntyy välillisiä työpaikkoja muun muassa puunkorjuuseen ja kuljetukseen.
Sahan sivutuotteena syntyy saha-alueella olevassa lämpökeskuksessa myös lämpöenergiaa. Energiaa ohjataan Lapuan Energian lämpöverkkoon.
Kaupunki halusi pitää sahan yhtenäisenä
Sahatoiminta on ollut pysähdyksissä Lapualla yli kaksi vuotta, kun sahatoimintaa aikaisemmin pyörittänyt Visuvesi on mennyt konkurssiin. Konkurssipesä oli pilkkomassa sahalaitosta ja alueen kiinteistöjä, kun kaupunki tuli väliin.
- Emme halunneet, että tämä pilkotaan, vaan että alue säilyy toimivana sahana. Lisäksi alueella on lämpölaitos sekä liki kahdeksan hehtaaria maa-aluetta, joka tulee kaupungin käyttöön, kertoo Lapuan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Panu Lahdensuo.
Hänen mukaansa asiassa voittavat kaikki, sillä uusi yrittäjä pääsee matkaan ilman isoja kiinteistöinvestointeja ja Lapualle saadaan kymmeniä uusia työpaikkoja. Kaupunki on lupautunut maksamaan sahakiinteistöistä ja maa-alueesta yhteensä 1,55 miljoonaa euroa. Kauppa tarvitsee vielä kaupunginvaltuuston siunauksen, joka saataneen valtuuston joulukuun kokouksessa.
Uusi yrittäjä Myllykorpi Oy näkee omaksi valtikseen paikallisuuden.
- Meillä on lähellä jo sahatoimintaa ja paikallisuudesta syntyy kustannussäästöjä, laskee toimitusjohtaja Antti Korpi, joka uskoo paikalliseen puun käyttöön.
Suurin osa sahan tuotteista menee vientiin. Antti Korven mukaan Lapuan etuna on keskeinen sijainti, josta logistiikka toimii hyvin muun muassa rannikon satamiin.
Lähteet: YLE Pohjanmaa