1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kapellimestarit

Kapellimestari herättelee päättäjiä: Yhteiskunta tarvitsee taidekasvatusta

Säveltäjä ja kapellimestari Atso Almila vetoaa päättäjiin ammattikorkeakoulujen taidekasvatuksen puolesta. Hänen mielestään valtio aikoo nyt säästää aivan väärästä päästä ja järkevämpiä säästökohteita löytyisi muilta osa-aluilta. Almila uskoo, että kulttuuri nostaa ihmisten elämänlaatua ja hyvinvointia eikä sen tarjontaa pitäisi karsia.

Kuva: YLE

- Kyse ei ole pelkästään siitä, että tehdään taiteen ammattilaisia. Hirveän tärkeä voimavara ovat ihmiset, jotka harrastavat ja nauttivat siitä, että itse tekevät taidetta. Kaikki nämä tarvitsevat hyvää koulutusta. Se lisää innovatiivisuutta ja sellaisia fiksuja ja kekseliäitä ihmisiä, joita elinkeinoelämä tarvitsee, Almila toteaa.

Almila on pitkän linjan musiikkivaikuttaja, joka pyrkii tuomaan yhteiskunnallisia arvoja esiin myös musiikin muodossa. Porin Teljän kirkossa esitetään tänään urkuvirtuoosi Jan Lehtolan kantaesitys Almilalta tilatusta Urkukonsertosta. Tässä Pori Sinfoniettan konsertissa esiin nousevat Norjan murheelliset tapahtumat.

- Olin juuri miettimässä minkälainen loppu konserttoon tulee, kun Norjassa tapahtui tämä aivan järjetön tragedia kesällä. Olin menossa kepeään ja tanssilliseen musiikkimaailmaan, mutta sitten ei enää tanssittanutkaan.

Almila kertoo, että sävellyksessä on mukana jonkin verran lohduttamisen tarvetta, mutta se myös yrittää katsoa tapahtumaa etäältä.

- Norjassa asiaa käsiteltiin surun ja yhteisöllisyyden kautta, joten Norjan kansallishymni ui konserton sisään kehtolaulumaisemassa muodossa. Toisaalta yritin etääntyä asiasta ja ottaa siihen hieman tarkkailijan roolia. Pistää mietityttämään, että minkälainen tämä ihmiskunta on, kun tällaista tapahtuu.