Alvar Aalto -seura arvostelee yliopistorakennusten purkuaikeita

Sisäilmaongelmat ovat johtamassa kahden rakennuksen purkamiseen Mattilanniemen kampusalueella Jyväskylässä. Alvar Aallon arkkitehtuurin vaalimiseen tähtäävä seura pitää purkamisaikeita harkitsemattomina.

kulttuuri
Mattilanniemen kampusalueen B- ja C-rakennukset.
Yle Keski-Suomi

Alvar Aalto -seura arvostelee Mattilanniemen yliopistorakennusten purkamissuunnitelmia. Aallon arkkitehtuuriperinnön vaalimiseen tähtäävä seura pitää 30 vuotta vanhojen purkamispäätöstä harkitsemattomana.

Yliopisto aikoo purkaa Mattilanniemen sisäilmaongelmaiset B- ja C-rakennukset uudisrakentamisen tieltä. Alvar Aalto -seura perää kannanotossaan kestävään kehitykseen perustuvaa elinkaariajattelua rakennusten rakentamis- ja korjauspäätöksissä.

Purkaminen vahingoittaa kaupungin arkkitehtuurin mainetta

Alvar Aallon perinnön ja arkkitehtuuripoliittisen ohjelmansa ansiosta Jyväskylä on nauttinut mainetta kaupunkina, jossa arkkitehtoniset arvot ovat erityishuomion kohteena. Sen vuoksi seura on kiinnittänyt huolestuneena huomiota kaupungin moderniin rakennusperintöön kohdistuviin uhkiin. 1970- ja 1980-lukujen rakennuksia on joutunut purkusuunnitelmien kohteiks. Näistä tuoreimpana esimerkkinä on Jyväskylän yliopiston kunniatohtori Arto Sipisen suunnitteleman Mattilanniemen ensimmäisen vaiheen rakennusten purkusuunnitelmat.

- Julkisuudessa esillä olleiden tietojen mukaan rakennusten arvon määrittelevä rakennushistoriallinen selvitys tehdään vasta purkuvaiheessa, kun sen pitäisi edeltää kaikkia suunnittelutoimenpiteitä. Kestävään kehitykseen perustuva rakennusten elinkaariajattelu olisi syytä ottaa huomioon, kun tehdään rakentamis- ja korjauspäätöksiä, vaatii seura kannanotossaan.

- Pohjoismaisen arkkitehtuurikilpailun pohjalta syntynyt Mattilanniemi, ja sen 1970- ja 80-lukujen lamavaiheen tilanteeseen sovelletut rakennukset kertovat aikansa julkisen rakennustaiteen ilmiöistä, joille vain 30 vuoden elinkaari vaikuttaa harkitsemattoman lyhytaikaiselta, todetaan kannanotossa.

- Maailmalla Suomi tunnetaan korkeatasoisesta modernista arkkitehtuuristaan, ja nyt rakentamisen taitoa tarvitaan erityisesti sen korjaamiseen, ei hävittämiseen, todetaan kannanotossa.

Lähteet: YLE Keski-Suomi