Sananen – Parantava ihminen

Suomessa on käynnissä omalääkärikokeilu. Sinunkin perheessäsi voi olla kohta oma lääkäri, jos niin tahdotte. Ilman koulutusta, tosta vaan. Ruppeet lääkäriksi. Arvostetuimpien ammattien listalla lääkärit ovat aina ykkösiä. Kun alat perheesi omaksi lääkäriksi, nostat konklaavinne statusta. Jos Biltema seuraa yhtään aikaansa, se alkaa vielä ennen joulua myydä stetoskooppeja, korvaantillitysvaloja ja puulastoja joita työnnellessä pitää pyytää aa.

lääkärit
Mikko MaasolaYLE Keski-Suomi/Riikka Pennanen

Suomessa lääkäri on järkähtämätön auktoriteetti. Vaikka se möläyttelisi greipin kokoisia sammakoita, emme epäile. Otamme kiitollisina vastaan kalsean kymmenminuuttisen loisteputkien ja älyn auran hehkussa. Tiedämme syvällä sisimmässämme, että pöydän takana on hieno mies. Niin korkeasti koulutettu, että jalat hädin tuskin ottavat maahan. Khakin värinen kartanovolvo ja pirtunkirkas moraali. Etäisen viileät suhteet lääketeollisuuteen, se on varmaa. Vaikka joskus sitä ihmettelee, miten taas napsahti kuusi reseptillistä popsittavaa, vaikka valitin vain ajoittaista matalapainetta.

Lääkärin huoneessa olo on pieni. Pipo kerää kämmenen kosteuden, poski silmän. Huoli on pinnassa. Ja tähän asetelmaan iskevät valelääkärit.

Onneksi olkoon meillä on Valvira, Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto. Niin kuin monissa muissakin virastoissa, Valvirassakin on joukkioittain tätejä ja setiä, jotka noudattavat pilkuntarkasti omaa työaikalainsäädäntöään. Kahvitauot on justiinsa, vessareissuja ei venytetä ja karvakaulus heilahtaa naulakosta kohden omistajaansa minuuttia vaille neljä. Valvira vaikuttaa jämerältä talolta. Haastattelussa sen virkamies huokuu pientä takakireyttä, sisäänleivottuna uneliaaseen rauhaan. Uskon, että tarvittava nipotus ja ohjesääntöjen joustamaton tulkinta kohdistuu nimenomaan viraston omiin työntekijöihin. Kollega ei kanna kuraa aulaan ja harjoittelija keittää optimaalisen vahvat mokat. Valvonta toimii.

Virastot. Siellä uhkaavat vain home ja pikkujoulujen jälkeinen morkkis. Ja aina tulee olemaan huijareita, jotka väistävät taidolla kaikki ne teräväreunaiset kaavakkeet. On pohjatonta ahneutta, lihavia vuosia ja Laihoja. Niin kuin tämä valelääkäriepäilty Esa Laiho.

Mies oli arvostettu kollegoidensa joukossa. Hyvä ryhti. Eräs paljon Laihon seurassa viipynyt sanoi miehen puhuneen lääkäreiden välisissä kohtaamisissa vain kalastuksesta. Siinäkö arvostuksen salaisuus? Kerrankin lääkäri joka ei jankuta koko ajan työn raskautta, infernaalista kiirettä ja kauheita asiakkaita. Mies joka lärpättää vaahtokupla suupielessä Tammukoista ja Harjuksista ja halkoo rennosti kätösellään auditorion huonoa ilmaa näyttäen miten se perho lentää. Samalla lentää ajatus. Kesään ja piiloon. Puhdistavaan järviveteen, joka huuhtoo pois epärehellisyyden, käsidesin tuoksun ja maailman pahuuden.

Joka toinen ammattikalastaja olisi ihan hyvä lääkäri. Ihminen joka kalastaa armottomassa säässä, nahkaansa ja aikaansa säästämättä ja toisille, noille kuivan maan kitujille, hyvää tahtoen ja tuoden, ei voi olla paha. Hän tajuaa asioiden mittasuhteet ja kuinka olemme osa luontoa. Pyristelemme ahneuden verkossa, samalla pahemmin itseämme satuttaen. Emme aina osaa luovia ohi vaanivien koukkujen ja terävien karikoiden. Unohdamme kohtuuden ja sairastumme. Meidän pitäisi oppia matkaaman kiireettä, vähillä liikkeillä ja voimia säästäen, mielellään parvissa.

Länsimaisen ihmisen pahin terveysuhka on yksinäisyys. Jos lääkärit voisivat määrätä yhden asian ylitse muiden, se olisi seura. Yksinäisyys sairastuttaa meidät vakavimmin. Se on paha. Pahimmillaan ihminen lakkaa melkein olemasta, kuihtuu pois, kuolee elävältä hiljaisuuteen. Kai ne valelääkäritkin antoivat ainakin hetken seuransa, sanoja, jonkun katseen, ehkä hipaisunkin. Ihminen on ihminen ilman koulutustakin. Pitäisi muistaa, että me olemme kaikki parantajia jos niin tahdomme. Ilman titteleitä, ilman suuria tuloja. Ja silti meillä on antaa lahjoista arvokkain, aikamme.

Lähteet: Maallikkosaarnaaja Maasola

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus