1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuningasboa

Kuningasboa ei kosketusta kaipaa

Jos tykkää rapsutella eläintä ja leikkiä sen kanssa, lemmikiksi ei kannata ottaa kuningasboaa. Jopa nelimetriseksi kasvava kuristajakäärme on nimittäin onnellisimmillaan omissa oloissaan. Yksi parivuotias lajin edustaja köllöttelee jättiterraariossa kuopiolaisessa kerrostaloasunnossa.

Kuningasboa
Kuningasboa terraariossa.
YLE / Anu Myllärinen

2,5-vuotias nimetön kuningasboa muutti kuopiolaisen Jani Alkion luokse kaksi vuotta sitten Oulun seudulta. Silloin käärme oli vain 60 senttimetriä pitkä, mutta hyvä ruokahalu on kasvattanut sen 2,5-metriseksi ja noin kymmenen kilon painoiseksi.

Parhaimmillaan kuningasboa voi kasvaa jopa neljämetriseksi. Muutenkin erilaisia terraarioeläimiä harrastava Alkio sanoo, että kuningasboa on rauhallisen ihmisen lemmikki.

- Käärmeen kanssa ei harrasteta mitään. Vertaisin sitä akvaarioon. Käärme on tyytyväisimmillään silloin, kun siihen ei kosketa. Se ei opi ikinä tykkäämään kosketuksesta, mutta se oppii sitä sietämään, Alkio kertoo.

Suuri terraario rakentui omin käsin

Alkio ei pidä suurta lemmikkiään erityisen työläänä. Suurin työ oli kuningasboan pari metriä korkean terraarion rakentaminen, jonka Alkio teki omin käsin.

- Työtunteja en ole laskenut, mutta kyllä siinä varmasti sadoista puhutaan. Itse käärmeen hoito on lähinnä ruokkimista ja terraarion puhtaana pitämistä. On myös seurattava, että lemmikki pysyy terveenä.

Mistä tietää, että kuningasboalla on kaikki kunnossa?

- Seuraan, että sen nahanluonti onnistuu ja pidän huolen, että terraariossa on lämpötilat kohdillaan. Jos aktiivisuustaso menee alas, siitä voi päätellä, että se ei ole tyytyväinen.

Terraariossa pitää olla huomattavasti lämpimämpää kuin muualla huoneessa. Boan paistattelulämpötila on noin 40 astetta, ja viileimmissäkin kohdissa lämpöä on noin 26 astetta. Suursiivous terraariossa on tehtävä pari kertaa vuodessa, muuten terraariota siivotaan sitä mukaa kuin sotkua syntyy.

Nahkansa Jani Alkion boa luo muutaman kerran vuodessa, ei kuitenkaan aivan niin usein kuin pienempänä. Nahkaa luodessaan käärme muuttuu harmaaksi.

- Lähinnä nahanluonnin huomaa silmistä. Vanha nahka on silmän päällä, ja silloin sitä ei kannata koskea, koska käärme ei näe kunnolla.

Ruoaksi neljä aikuista rottaa

Kuningasboan ruokavalio, ainakin Alkion perheessä, koostuu aikuisista rotista. Boa syö puolen kilon painoisia rottia neljä kerrallaan kahden viikon tai kuukauden välein. Mistä sitten tietää, että sillä on nälkä?

- Se vilkastuu eli lähtee niin sanotusti etsimään ruokaa, mutta ei nälkä ole aina luettavissa.

Monesti omistajat löytävät lemmikeistään erilaisia luonteenpiirteitä. Käärmeestä luonnetta on ollut vaikea löytää.

- En ole kahteen vuoteen huomannut, että sellaisia olisi tullut.

Alkio kertoo, että 2,5-metrisen kuningasboan puristusvoima on melkoinen, mutta vaaratilanteita ei ole syntynyt. Boaa ei juurikaan edes nostella pois terraariosta.

Vierailijoiden suhtautuminen terraariossa lötköttävään käärmeeseen vaihtelee. Moni pelkää käärmettä, mutta osa haluaa myös koskettaa sitä.

- Osa on pitänyt käärmettä sylissä ja silittänyt sitä. Moni luulee käärmeen nahkaa märäksi, mutta sehän on ihan kuiva elukka.

Lähteet: YLE Savo

Lue seuraavaksi