DNA:n asennustyöt pimentävät Lappeenrannan televisioita

Tiistainen katkos tv-lähetyksissä johtuikin DNA:n uuden teräväpiirtolähettimen asennustöistä. Lähetin saattaa aiheuttaa häiriöitä joissakin antennitalouksissa tulevaisuudessakin. Häiriöistä pääsee ainoastaan uusilla laitehankinnoilla.

DNA Oyj
Tuulivoimala ja aurinkopaneeleita linkkimastossa
YLE

Lappeenrannan keskustassa tv-lähetykset katkesivat Ylen kanavilta muutaman tunnin ajaksi keskipäivällä.

Digitan neuvontapäällikkö Alpo Siitonen sanoi häiriöiden johtuvan sääolosuhteista. DNA:n mukaan tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Ongelmat johtuivat DNA:n uuden teräväpiirtolähettimen asennustöistä.

Lähetin aiheuttaa häiriöitä antennitalouksissa

Teräväpiirtolähetin asennetaan Lappeenrannan Karhuvuoressa sijaitsevaan linkkimastoon ja otetaan käyttöön joulukuussa. Tämän jälkeen tv-kuvassa voi esiintyä häiriöitä joissakin kotitalouksissa.

- Ne taloudet, joissa häiriöitä tulee, antenniverkko ei ole vaadittavalla tasolla, sanoo DNA:n tv- liiketoiminnasta vastaava johtaja Mikko Saarentaus.

Päivitys vaatii laitehankintoja

Vaadittavan tason saavuttaminen edellyttää mahdollisesti joitakin laitehankintoja.

- Osa talouksista on sellaisia, että joutuu asentamaan yhdyssuotimen antennijohtoon antennin ja vahvistimen välille, Saarentaus kertoo.

Mainitun yhdyssuotimen hinta on Saarentauksen mukaan 30-40 euroa. Tämän päälle tulevat asennuskulut. DNA:lla on toimintaan asianmukaiset luvat viestintävirastolta. Vastuu tarpeellisten lisäosien asennustöistä jää kiinteistön omistajalle

Ketä koskee?

Mutta kuinka varmistaa häiriötön televisionkatselu? DNA tiedottaa asiasta näin:

Asianmukaisella antennijärjestelmällä varmistutaan siitä, että kiinteistössä voidaan vastaanottaa sekä UHF- että VHF-verkon tarjonta, eikä kumpikaan lähete häiritse toistaan. VHF-taajuusalueella toimivat lähettimet saattavat aiheuttaa ongelmia kiinteistöjen TV-kuvaan, jos kiinteistössä on UHF- ja VHF-alueen yhdistelmäantenni tai vastaanottojärjestelmään on asennettu laajakaistainen 47 - 862 MHz -antennivahvistin, joissa VHF- ja UHF-signaalien vahvistusta ei voida säätää erikseen joko vahvistimesta tai säädettävän suotimen avulla. Häiriöitä ilmenee tällaisissa kiinteistöissä erityisesti, jos UHF- ja VHF-lähettimet sijaitsevat kiinteistöstä katsottuna samalla linjalla.

Suomeksi sanottuna niillä, joiden televisio pätki Lappeenrannassa keskiviikkona, tulee todennäköisesti olemaan ongelmia vastaisuudessakin.

DNA ohjeistaakin, että paras tapa varmistua kiinteistön antennijärjestelmän toimivuudesta on olla yhteydessä paikalliseen antenniasennusliikkeeseen.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala / Eero Mäntymaa