1. yle.fi
  2. Uutiset

Lappilainen poronnahka valloittaa catwalkilla

Ylelliseksi käsitelty poronnahka on kysytty tuote huippumuodissa. Suuret muotitalot kuten Armani ja Ralph Lauren ovat käyttäneet poronnahkaa tuotteissaan. Poronnahasta ollaan myös tekemässä ensimmäistä kokonaista vaatemallistoa. Poronnahkaa pidetään eettisenä ja ekologisena raaka-aineena, sillä se syntyy lihateollisuuden sivutuotteena.

Kotimaan uutiset
Naisten puku poronnahasta
Vaatesuunnittelun opiskelija Laura Juslin muokkaa nahasta pitsiä.Laura Juslin

Vaatesuunnittelun ja pukutaiteen opiskelija Laura Juslin Helsingistä tekee opinnäytetyönään vaatemallistoa poronnahasta. Suunnittelija on kehittänyt uusia tapoja muokata ja työstää poronnahkaa. Nahasta voi tehdä vaikka pitsiä.

- Kiinnostuin materiaalista jo viisi vuotta sitten. Poronnahan ominaisuudet ovat ihanteellisia. Se on samaan aikaan vahva ja silkinpehmeä. Mallistossa aion käsitellä pintaa ja kuvioleikata nahkaa, jolloin siitä tulee pitsiä. Vahvasta materiaalista saa ihanan kevyttä leikkaamalla sen ohueksi, kertoo Laura Juslin.

Toukokuussa valmistuvassa vaatemallistossa poronnahka on päämateriaali.

- Teen nahasta kaikenlaisia vaatteita. Nahkaa voi värjätä ja siihen voi vaikka painaa printtejä, jos haluaa. Tulossa on vaatteita arkeen ja juhlaan. Poronnahkaisesta asusta ei välttämättä edes heti huomaa, että se on nahkaa. Se näyttää kankaalta kunnes menee lähemmäs ja näkee, että se on nahkaa. Tosin se laskeutuu eri tavalla kuin kangas.

Ekonahkaa vai ei?

Lapista nahka viedään parkittuna muualle työstettäväksi. Pohjanmaalla toimiva Ahlskogin nahkatehdas työstää vuosittain noin 40 000 poronnahkaa ja menekki on hyvä.

- Poronnahka kiinnostaa jo pelkästään sen eksoottisuuden ja rajallisen saatavuuden vuoksi. Vaikka maailmatalouden tilanne heijastuu meillekin, ovat tilauskirjat täynnä, kertoo Ahlskog Oy:n toimitusjohtaja Carita Pöntiö.

Hankevetäjä Virpi Jääskö Saamelaisalueen koulutuskeskuksesta Inarista on ollut kehittämässä poronnahasta uutta pienteollisuutta Lappiin. Perinteisesti käsitelty sishnanahka tehdään ilman kemikaaleja. Nahan käsittely perinteisellä tavalla on kuitenkin hyvin pienimuotoista, eikä sitä pystytä tuottamaan teollisuuden tarpeisiin, vaikka kysyntää ehkä olisikin. Innokasta yrittäjää ei ole löytynyt. Hän epäileekin maailman muotitalojen porotuotteiden ekologisuutta.

- Voidaanko Guccin poronnahkalaukkuja tai hansikkaita sanoa ekologiseksi? Erilaiset kemikaalit joita nahan käsittelyssä käytetään, eivät ole ekologisia, väittää Virpi Jääskö.

Toimitusjohtaja Carita Pöntiö Ahlskog Oy:stä vakuuttaa tehtaan toimivan ekologisesti.

- EU:ssa viranomaisten kontrolli on hyvin tarkkaa. Me käytämme ainoastaan eurooppalaisia kemikaaleja ja väriaineita. Käytettävät määrät ovat niin minimissä kuin voidaan. Teetämme myös ulkopuolisessa laboratoriossa tutkimuksia pitoisuuksista ja olemme taulukoiden alarajoilla tuotantoprosessissa.

Lähteet: YLE Lappi / Anni Tolppi

Lue seuraavaksi