Tutkijat löytäneet todisteita vedestä Jupiterin kuussa

Avaruustutkijat ovat löytäneet tähän asti vahvimpia todisteita siitä, että Jupiterin kuussa Europassa on elämän lähdettä vettä. Nature-tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan Europan jäisen pinnan alla voi olla valtavia vesialueita, jotka ovat amerikkalaisten Suurten järvien kokoluokkaa.

tiede
Kaksi kuvaa Jupiterin Europa-kuusta.
Kaksi Galileo-luotaimen ottamaa kuvaa Jupiterin Europa-kuusta. Vasemmanpuoleinen on mahdollisimman oikean värinen kuva, oikealla olevaa kuvaa on käsitelty erilaisilla värisuotimilla, jotta kuun pinnan värierot tulisivat paremmin näkyviin.Nasa

Tutkijat analysoivat tutkimusalus Galileon vuosina 1995-2003 kuun pinnasta ottamia kuvia.

Tutkimustulosten mukaan planeetan pinnanmuodostus kertoo siitä, että jään alla on lämpimämpää vettä, jonka purkaukset sulattavat ulompia kerroksia aiheuttaen pintaan halkeamia. Pintaan noussut vesi taas jäätyy uudestaan, mikä selittää planeetan rosoisen ulkomuodon.

Järvet olisivat vain kolmen kilometrin syvyydessä kymmenen kilometriä paksun jääkuoren alla.

Sulan veden läsnäolo voi kertoa mahdollisesta elämästä jäisessä kuussa. Tutkijoiden mukaan järvien sijainti näin lähellä pintaa voi merkitä sitä, että syvemmällä oleva vesi sekoittuu koko ajan pintaveden kanssa.

Järvien syvyyksistä nouseva vesi voi tuoda mukanaan ravintoaineita ja energiaa, mikä taas tekisi Europan ja sen vesialueet paremmin elämälle kelpaavaksi.

BBC:n mukaan Yhdysvallat ja Euroopan maat puuhaavat yhteistä tutkimuslentoa Europalle ja muille Jupiterin kuille, joka lähtisi matkaan tämän vuosikymmenen lopulla tai ensi vuosikymmenen alkupuolella.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset