1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Vuoden Tieto-Finlandia jäkäläoppaalle

Tieto-Finlandia-palkinto on myönnetty tänä vuonna Suomen jäkäläopas -kirjalle. Palkinnon saajasta päätti professori Alf Rehn. Palkinnon suuruus on 30 000 euroa. 

Kaarrekarpeen (Arctoparmelia centrifuga) kotelomaljoja (1.sivu). Kuva: Luonnontieteellinen keskusmuseo

Luonnontieteellisen keskusmuseon julkaiseman Suomen jäkäläoppaan ovat toimittaneet Soili Stenroos, Teuvo Ahti, Katileena Lohtander ja Leena Myllys.

Professori Alf Rehn kuvailee opasta tieteelliseksi suurtyöksi, jossa on ehdottoman säntillisesti kerätty kattava tietopaketti kasvityypistä, joka usein miltei unohtuu. Rehn sanoo, että kirja osoittaa, miten rikas elämys tietokirja voi olla. Hän kiittelee kirjan kuvitusta ja ajankohtaisuutta.

Suomen jäkäläoppaassa esitellään kaikki Suomesta tavatut makrojäkälät sekä eräitä yleisimpiä rupijäkäliä, yhteensä 481 lajia, alalajia tai muunnosta.

Ehdolla ansiokkaimmaksi tietokirjaksi olivat voittajan lisäksi Raoul Johnssonin Kustaa III ja suuri merisota, Anna Keski-Rahkosen ja Minna Nalbantoglun Unihiekkaa etsimässä, Mikko Porvalin Operaatio Hokki, Christer Pursiaisen Trotski ja Markus Varesvuon, Jari Peltomäen ja Bence Mátén kokoama Lintukuvauksen käsikirja.

Palkintoehdokkaat valinneeseen lautakuntaan kuuluivat puheenjohtaja Pekka Seppänen, uutispäällikkö Riitta Raatikainen ja Kanavan päätoimittaja Ville Pernaa.