KRP: Netcar-tietovuoto poikkeaa aikaisemmista

Keskusrikospoliisi on tehnyt kuulusteluja viime päivien tietomurtojen selvittämiseksi. Tekoja tutkitaan yhtenä vyyhtenä, mutta niiden liittymisestä toisiinsa ei ole varmuutta.

Kotimaa
Mies tietokoneella.
YLE

Läpimurtoa tutkinnassa ei ole saavutettu eikä ketään ole ollut kiinniotettuna jutun yhteydessä.

KRP:n mukaan viimeisimmäksi julkitulleessa Netcar-sivuston tietomurrossa on piirteitä, jotka erottavat sen kahdesta aikaisemmasta vuodosta. Tutkinnanjohtaja Timo Piiroinen KRP:sta sanoo, että eroavuudet voivat viitata eri tekijään, mutta on myös mahdollista että kaikkien vuotojen takana on sama taho.

Kuulustelujen lisäksi tutkinnassa on jatkettu ip-osoittetietojen selvittelyä ja murrettujen järjestelmien lokien seulontaa. Poliisi joutuu myös pyytämään kansainvälistä apua tutkintaan.

Piiroisen mukaan tietomurtojen selvittämisessä on yhteyksien alkuperän peittävien tekniikoiden lisäksi haasteena internetin kansainvälinen luonne.

- Internetillä ei ole rajoja, mutta poliisilla on tutkinnassa kansalliset rajat, joiden ylittäminen vaatii oikeusapumenettelyn käyttämistä ja siinä on omat viiveensä, sanoo Piiroinen.

Piiroinen sanoo kuitenkin pitävänsä tutkittavina olevien rikosten selvittämistä mahdollisena.

Eilen tuli julki yli 12 000 netinkäyttäjän käyttäjätunnusten ja salasanojen vuotaminen nettiin Netcar-autosivustolta. Lauantaina netissä julkaistiin puoli miljoonaa suomalaista sähköpostiosoitetta ja myöhemmin niihin liittyviksi väitettyjä salasanoja. Vyyhdin ensimmäisenä juttuna tutkitaan 16 000 henkilön eri lähteistä murrettujen henkilötietojen vuotoa nettiin vajaat kaksi viikkoa sitten.

Lähteet: YLE Uutiset