Espanjan vaaleista odotetaan oikeiston riemukulkua

Espanjan hallitus on vaihtumassa ensi sunnuntain ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa. Pääministeri José Luis Rodríguez Zapateron sosialistien suosio on romahtanut talouskriisissä. Niinpä ennusteet lupaavat oikeistolaiselle kansanpuolueelle murskavoittoa.

Ulkomaat
Oikeistolaisen kansanpuolueen johtaja Mariano Rajoy kampanjatilaisuudessa.
Espanjassa hallitus todennäköisesti häviää ensi sunnuntain parlamenttivaalit.Pääministeripuolue sosialistien suosio on talouskriisissä romahtanut. Valtaan on nousemassa oikeistolainen kansanpuolue.Oikeisto lupaa yrittäjyyttä tukevaa talouspolitiikkaa.

Espanjasta on tulossa jo seitsemäs euromaa, jossa hallitus vaihtuu velkakriisin seurauksena. Virheistä syytetty pääministeri Zapatero siirtyy syrjään eikä osallistu edes vaalikampanjaan. Valtaan on nousemassa Mariano Rajoyn johtama oikeistolainen kansanpuolue.

Espanjassa on työttömiä jo viisi miljoonaa - ja luku pahenee, vaikka hallitus on ottanut viime vuosina lisävelkaa 300 miljardia euroa. Talous ei kasva. Sosiaalimenoja leikataan. Hallitusta syyttävät omatkin rivit, mutta varsinkin oikeisto.

- Huonointa sosiaalipolitiikkaa tekevät ne, jotka eivät osaa hoitaa maansa taloutta, sivaltaa kansanpuolueen johtaja Mariano Rajoy.

Oikeisto lupaa nujertaa työttömyyden tukemalla yrittäjyyttä. Rajoyn mukaan Espanja nousee talouskriisistä pienten ja keskisuurten yritysten avulla.

Kansanpuolue lupaa myös uudistaa työelämää, poistaa budjettivajeen ja palauttaa markkinoiden luottamuksen. Euro on Espanjalle elintärkeä, kansanpuolue sanoo.

"Teidän velkojanne emme maksa"

Sosialistipuolue sen sijaan sanoo, että oikeisto on uhka maan sosiaaliturvalle.

- Meidän lupauksemme on antaa turvaa epävarmuuden edessä. Ja kriisioloissa vielä enemmän turvaa, sanoo sosialistien kärkiehdokas Alfredo Perez Rubalcaba.

Moninkertainen ministeri Rubalcaba varoittaa, että oikeisto salaa äänestäjiltä, mikä säästökurimus heitä odottaa. Rubalcaba on toistellut, että monet juoksisivat oikeistoa pakoon, jos se sanoisi, mitä se aikoo hallituksessa tehdä.

Kyselyt povaavat kansanpuolueelle ehdotonta enemmistöä 350-paikkaiseen parlamenttiin. Siten Espanja voi olla siirtymässä oikealle vahvemmin kuin kertaakaan kenraali Francisco Francon diktatuurin jälkeen.

Samalla moni espanjalainen kuitenkin sanoo, ettei luota enää lainkaan puolueisiin ja poliitikkoihin. Euron kriisi ei ole luonut Espanjassa EU-vastaisuutta, mutta järjestelmään pettyneitä on paljon, etenkin vasemmistossa. Suuttuneiden Indignados-liike syyttää poliitikkoja ja pankkeja rosvouksesta.

"Teidän velkojanne emme maksa", huudettiin Indignados-liikkeen mielenosoituksessa Madridissa parlamenttivaalien alla.

Lähteet: YLE Uutiset / Jyrki Palo, Madrid