Hyppää sisältöön

Säämies ennustaa ensilunta vasta jouluviikolle

Jouluviikolla on luvassa kymmensenttinen lumipeite Pohjois-Pohjanmaalle, mikäli ruukkilaisen kansansäätieteilijä Tauno Junttilan ennuste pätee. Myöhäinen ensilumi tarkoittaa saman ennusteen mukaan kurjaa kesää.

Kuva: YLE

Talvi tulee vasta jouluviikolla ja se tulee lumisateen sekä pahan ilman saattelemana. Siikajoen Ruukissa asuvan Tauno Junttilan ennustuksen mukaan lunta jouluviikolla tulee peräti 10 senttiä ja kyseessä on ensilumi.

- Eihän ole mikkään ensilumikaan, jos sitä tulee niin vähän, että hyvä jos näkkeekään. Pitää olla vähintään 10 senttiä että on ensilumi, kansansääennustaja Tauno Junttila päättää.

Ennustajamiehen mukaan jouluviikon ensilumi kertoo talven jäävän vähälumiseksi ja siitä seuraa että kesästä taas tulee runsassateinen, eli huono.

- Se on ei mikään pakkastalvi, mutta ei luntakaan paljoo, koska se säästää kesään ne vedet. Laitoin valtakunnallisen ennusteen toissapäivänä ja minä ennustin lunta 52 senttiä vaan tähän meidän seutuville.

Pakkasia maakuntasääennustaja arvioi samaan syssyyn maksimissaan noin 28 astetta.

Osumia ja harhaennustuksia jo 15 vuotta

Tauno Junttila on ennustanut säätä vuodesta 1996 alkaen ja toisinaan hän on osunut oikeaankin. Viime kesästä hän povasi viileätä ja viileätä oli, paitsi elokuussa, jolloin piti olla lämmintä. Ja lämmintä oli.

Ura kansansäämiehenä lähti aikoinaan liikkeelle työporukalle tehdyistä pieleen menneistä sääennustuksista. Ja mies väittää, ettei sään ennustamiseen ole koskaan ollut mitään mielenkiintoa.

- Ei siinä oikeastaan mikään kiinnosta, vaan menin ommaa tyhmyyttäni sanomaan aikoinaan, että huomenna sattaa ja ei satanu. Ja taas päinvastoin. Työhommissa ja muissa sanoivat, että pitää alkaa ennustamaan, kun aina siitä puhun.

- Niin sitten joku oli antanut Siikajokilaakson toimittajalle vihiä, että käykääpä haastattelemassa. Siitä se lähti, muistelee Junttila.