Lääkintähelikopteri ei saa omaa lääkäriä

Lapin lääkintähelikopteriin ei voida luvata jatkuvaa lääkäripäivystystä, Lapin sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Eva Salomaa sanoo. Kopteri toimii perusmiehitykseltään koulutettujen ensihoitajien varassa.

pelastushelikopterit
Lapin sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Eva Salomaa
YLE / Jarmo Honkanen

- Rovaniemen lääkärimäärä ei riitä täyteen päivystykseen. Tietysti pyritään siihen, että lennoille saadaan mukaan lääkäri aina, kun se on mahdollista.

Salomaa on iloinen peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonin antamasta tuesta. Ministeri sanoo, että rahat kuudelle kopterille löytyvät ensi vuoden budjetista. Valtioneuvoston torstaina esittämä lisärahoitus vaatii vielä eduskunnan tuen. Päätöstä valtion rahoituksesta on odotettu vuodesta 2003.

- Siitä on nyt melkein kymmenen vuotta,kun tämä kirjattiin hallitusohjelmaan. Olisi korkea aika, että lupaukset täyttyvät.

Lääkintähelikopteri ei ole pelastushelikopteri

Lapissa on toiminut vuodesta 1998 pelastushelikopteri Aslak, joka on suorittanut pelastustehtäviä ja ollut mukana esimerkiksi tulipalojen sammutuksessa. Nyt tilalle suunnitellaan lääkintähelikopteria. Eva Salomaan mukaan pelastushelikopterina toimiessaankin suurin osa Aslakin tehtävistä on ollut lääkinnällisiä.

- Pelastus- ja lääkintähelikopterin ero on hiuksen hieno. Eli nyt, kun FinnHEMS-yhtiö lähtee rahoittamaan lääkäri- ja lääkintähelikopteritoimintaa, rahoitus kohdistuu ensisijaisesti lääkinnälliseen toimintaan.

Lääkintähelikopteri välttämätön Lapissa

Eva Salomaa perustelee lääkintähelikopterin tarvetta sillä, että pitkistä etäisyyksistä huolimatta jokaiselle suomalaiselle on oikeus päästä tarvitsemansa hoidon piiriin mahdollisimman nopeasti.

- Ilman helikopteriapua me emme voi järjestää Lappiin sellaista ensihoitoa, että kaikki lappilaiset pääsisivät hoidon piiriin riittävän ajoissa. Vakavissa tilanteissa kuten loukkaantumisissa, akuuteissa sydäntilanteissa tai aivohalvaustapauksissa tarvitaan aivan välttämättä helikopteriapua.

Lähteet: YLE Lappi / Maija-Liisa Juntti