Turva-alalla on pulaa osaajista

Turva-alalla on pulaa osaajista. Työhakemuksia tulee vartiointiliikkeisiin melko paljon, mutta monelle nuorelle turva-ala on vain läpikulkupaikka. Järjestyksenvalvontapuolella pulaa on kovista ammattilaisista, jotka voivat toimia itsenäisesti ravintoloiden ovilla. Pulaan vaikuttaa turva-alan matala palkkataso.

Kotimaa
Järjestyksenvalvoja Monrepoksen ovella
YLE

Ravintoloiden järjestyksenvalvonta on vaativaa työtä. Työ vaatii sosiaalisia taitoja ja kykyä tarttua nopeasti ongelmiin. Suoraan järjestyksenvalvojakurssilta tullutta ei voikkaan laittaa työturvallisuussyistä yksin ravintolan ovelle.

- Jos ajatellaan kohdetta, jossa pitää työskennellä yksin ja tyypillisesti asiakkaita on 75 - 100, niin ei me koskaan laiteta sinne henkilöä, jolla on alle kaksi vuotta työkokemusta. Oikeastaan haetaan aina kokenutta henkilöä jo ihan työturvallisuussyistä, sanoo turvayhtiö FinSecin toimitusjohtaja Arto Manninen.

Takavuosina ravintoloiden ovimiehiä rekrytointiin suoraan salilta, mutta nykyisin työn vaatimukset ovat monipuolisempia ja henkiseen puoleen kiinnitetään erityistä huomiota.

- Sellainen sosiaalinen osaaminen ja pelisilmä on tärkeämpää kuin fyysinen voima. Henkinen puoli on kaiken kaikkiaan selkeästi tärkeämpää, Manninen kertoo.

Tapahtumaturvallisuustehtäviin vaatimukset ovat matalammat kuin ravintopuolelle, koska työtä tehdään osana suurta ryhmää.

Vartiointiala on kärsinyt aina henkilöstön suuresta vaihtuvuudesta. Turvayhtiö G4S:n myynti- ja markkinointijohtaja Jussi Kauppinen myöntää alan rekrytointivaikeudet.

- Se ei ole ongelma, se on haaste. Me kaikki palvelualan yritykset haetaan kaikki sitä väkeä samasta poolista. Meillä on termi "best people" ja halutaan panostaa meidän henkilökuntaan ja heidän hyvinvointiin, Kauppinen kertoo.

Pääkaupunkiseudulla rekrytointiongelmia aiheuttaa myös matala palkkaus. Alimmat vartiointialan työehtosopimuksenmukaiset tuntipalkat liikkuvat vartijoilla alle 10 eurossa ja järjestyksenvalvontapuolellakin ansiot ovat laskeneet roimasti takavuosien kulta-ajoista.

- Vartijoiden puolella palkat on olleet pitkään aika huonot ja työnluonteeseen nähden he ovat alipalkattuja, sanoo FinSecin Arto Manninen.

Palkkoja painaa alan kova hintakilpailu. FinSec onkin keskittynyt henkilösuojaukseen ja järjestyksenvalvontaan, jossa myös palkkaus on parempi.

- Keskimäärin 12 - 20 euroa tunti ja tipit saa pitää itse.

Henkilösuojaustehtävissä palkkataso on vielä parempi, mutta keikkoja on huomattavasti vähemmän tarjolla kuin ravintolaturvallisuuden puolella.

Lähteet: YLE Uutiset / Jan Fredriksson