Lauerma arvostelee hypnoosihoitoja

Tutkimusprofessori Hannu Lauerma vaatii hypnoosihoitoja valvonnan piiriin. Suomessa ei ole hypnoosia koskevaa lainsäädäntöä ja hypnoositaitoja voi opettaa kenelle tahansa asiasta kiinnostuneelle.

Kotimaa

Lauerma on huolissaan hypnoosihoitojen valvonnan puutteesta. Taitamattomasti käytettynä ihmisen tajuntaan vaikuttamisella voi olla haitallisia seurauksia, sanoo tutkimusprofessori ja Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma.

- Vaikka sillä on eräisiin henkilöihin huomattavan rajujakin vaikutuksia, erityisesti taitamattomasti käytettynä, niin sitä valvotaan huomattavasti heikommin kuin nakkien myyntiä.

Vaihtoehtohoitoja pohtinut työryhmä esitti hypnoosin hoidollisen käytön rajattavaksi vain terveydenhuollon ammattilaisille. Lain valmistelu ei ole kuitenkaan edennyt. Hypnoosia koskevaa lainsäädäntöä on monissa maissa, pohjoismaista ainakin Ruotsissa ja Norjassa.

Asiallisesti käytettynä hypnoosi aiheuttaa vähän haittavaikutuksia. Hypnoosia käyttävätkin menestyksellä omassa työssään esimerkiksi psykologit, hammaslääkärit, psykoterapeutit ja sairaanhoitajat.

- Ajatus on, että hypnoosia tulisi käyttää sen ammatin puitteissa, jonka osaa muutenkin, ja sellaisiin ongelmiin ja häiriöihin, joita osaa hoitaa myös muilla tavoilla.

Hypnoosivastaanoton voi perustaa kuka tahansa. Tarjolla on myös viikonloppukursseja, joilla taitoja opetetaan, esimerkiksi rentoutukseen ja stressinhallintaan. Terveelle ihmiselle näistä ei sinänsä yleensä ole haittaa, mutta huolena on se, että mieleltään epävakaat henkilöt perustavat omia terapeuttivastaanottojaan, sanoo Lauerma.

- Olennaista on se, että se olisi edes jotenkin valvottua sen sijaan, että sitä voi soveltaa kuka tahansa ja sitä opetetaan hyvinkin estottomin lupauksin todellakin kenelle tahansa.

Lähteet: YLE Uutiset