Yle Afganistanissa: Poliisiksi kahdeksan viikon pikakurssilla

Suomalaiset ovat kouluttaneet Afganistanissa jo tuhansia ihmisiä poliiseiksi. Afganistanin omien poliisien koulutus on tärkeä tehtävä, koska sotilasliitto Naton johtama rauhanturvaoperaatio on loppumassa noin kolmen vuoden kuluttua. Poliisin suurimpia ongelmia ovat lukutaidottomuus ja korruptio.

Ulkomaat
Poliisiksi koulutettavat harjoittelevat Afganistanissa.
Poliisiksi koulutettavat harjoittelevat Afganistanissa.YLE

Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa on meneillään nelipäiväinen heimojohtajien kokous, jossa pohditaan maan tulevaisuutta ja sitä, minkälaista yhteistyötä tehdään Yhdysvaltain ja sotilasliitto Naton kanssa. Kokouksessa pohditaan myös, ovatko rauhanneuvottelut mahdollisia islamistisen Taliban-järjestön kanssa.

Taliban-kapinalliset ovat jo uhanneet kokousta viime vuoden tapaan iskuilla ja antaneet näin oman viestinsä kokoukselle.

Varhain torstaiaamuna Kabuliin iskeytyi kaksi ohjusta, jotka eivät aiheuttaneet tuhoa. Iskun tekijöistä ei ole varmuutta. Turvatoimet suuren neuvoston eli loya jirga -kokouksen ympärillä ovat äärimmäisen tiukat.

Saksalaiset ja suomalaiset kouluttavat

Samaan aikaan maan pohjois-osassa Mazar-i-Sharifissa, jossa on suomalaisten rauhanturvaajien toiminta-alue, koulutetaan afganistanilaisia poliiseiksi.

Poliisikoulun harjoituksessa epäilyttävä auto pysäytetään tiesululla. Saksalaisten ylläpitämän poliisikoulun oppien mukaisesti autossa olevat komennetaan ulos kädet ylhäällä. Koulutettavat ovat tavallisia afganistanilaisia, ja koulutus on erittäin lyhyt, kertoo Stefan Thiele, joka johtaa saksalaista poliisikoulutuskeskusta GPPT:tä.

- Afganistanilaisesta tulee poliisi kahdeksan viikon koulutuksessa saksalaisessa koulutuskeskuksessa. Saksalaiset ovat neuvonantajia ja siirtävät oppia eteenpäin.

Saksalaiset ovat kouluttaneet tänä vuonna jo 5 000 siviilipoliisia, joiden tehtäviin kuuluu tietarkastusten lisäksi muun muassa etsintöjä ja partiointia yleisen turvallisuuden tunteen lisäämiseksi.

Suomalaiset johtavat Afganistanissa yhteiseurooppalaista EUPOL-hanketta, jossa koulutetaan poliisihallintoa, kertoo EUPOLin ylikomisario Veijo Alavaikko.

- Me toimimme mentoreina, neuvonantajina ja kouluttajina. Tärkeä toimintakenttä on lentokenttäpoliisin ja lentokentän turvallisuuden kehittäminen.

Lukutaidottomuus ja korruptio rehottavat

Mazar-i-Sharifin laidalla sijaitseva kuudes poliisiasema on suomalaisten rauhanturvaajien rakentama. Suurimmat ongelmat poliisin työssä ovat lukutaidottomuus ja laajasti rehottava korruptio.

Poliisiaseman 36 poliisista puolet ei osaa lukea, ja siksi kaikki käskyt esimerkiksi kapinallisten etsinnästä on annettava suullisesti, kertoo YLE Uutisten toimittaja Ville Mättö Masar-i-Sharifista.

Pohjois-Afganistanissa kapinallisten etsintää vaikeuttaa se, että usein värvätyt ovat nuoria ja lukutaidottomia.

- Etenkin itsemurhaiskujen tekijät ovat alaikäsiä. Nämä ihmiset eivät paljoa tiedä uskonnosta ja heitä on helppo värvätä, kertoo Abdul Rauf, joka on Balkhin maakunnan turvallisuuspäällikkö Afganistanin kansallisesta poliisista.

Yhdysvaltalaisjoukkojen lähdöstä epäselvyyttä

Yhdysvaltain on määrä vetää joukkonsa Afganistanista vuonna 2014. Joidenkin arvioiden mukaan heimovanhimpien kokouksessa presidentti Hamid Karzai hakee poliittista selkänojaa neuvotteluille, joiden perusteella Afganistaniin voisi jäädä yhdysvaltalaisjoukkoja vielä jopa kymmeneksi vuodeksi.

Kovin konkreettisia tuloksia loya jirgalta ei odoteta, koska sen asema on epäselvä. Taliban pitää kokousta Yhdysvaltain masinoimana yrityksenä perustella pysyvää läsnäoloa Afganistanissa.

Lähteet: YLE Uutiset