Taiteilijat presidenttiehdokkaiden markkinamiehiä ja -naisia

Suomen viihde- ja taidealan vaikuttajat ovat asettuneet presidentinvaalikampanjoinnissa pääasiassa kokoomuksen Sauli Niinistön ja vihreiden Pekka Haaviston tukijoiksi. Nimekkäiden tukijoiden avulla ehdokkaat pyrkivät tekemään itseään tutummaksi erityisesti niille äänestäjille, jotka eivät aktiivisesti seuraa politiikkaa.

vaalit
Kuvassa vasemmalta Anssi Kela (kuva: Risto Vauras), Sofi Oksanen (kuva: Toni Härkönen) ja Mikko Alatalo (kuva: Ville Välimäki).
Kuvassa vasemmalta Anssi Kela (kuva: Risto Vauras), Sofi Oksanen (kuva: Toni Härkönen) ja Mikko Alatalo (kuva: Ville Välimäki).YLE Uutisgrafiikka

Vihreiden Pekka Haaviston viihde- ja kulttuurialan tukijoiden lista on pitkä: Antti Tuisku, Lauri Ylönen, Krista Kosonen, Sofi Oksanen, Anssi Kela, Olavi Uusivirta...

Kokoomuksen Sauli Niinistön yli 20 000 tukijan riveissä seisovat puolestaan muun muassa jääkiekkoilijat Saku ja Mikko Koivu sekä laulaja Marita Taavitsainen.

Ehdokkaat pyrkivät julkkistukijoidensa avulla tarjoamaan äänestäjille samaistumisen kohteita, arvioi Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja, tutkija Ville Pernaa.

- Se on oikeastaan sama syy, miksi tunnetut taide- tai viihdealan henkilöt mainostavat jotain tiettyjä tuotteita mainoksissa. Ajatellaan, että sellainen mahdollinen ostaja vakuuttuu tuotteesta, kun hän yhdistää siihen jotkut ihailemansa tai muuten miellyttäväksi kokemat kasvot tai henkilön. Ei ole mitenkään sattumaa että niitä hankitaan, Pernaa sanoo.

Väyrynen ei havittele nimekkäitä tukijoita

Demareiden Paavo Lipponen nimesi keskiviikkona taakseen viisi kulttuurivaikuttajaa, muun muassa oopperalaulaja Jorma Hynnisen ja kapellimestarit Hannu Linnun, Esa-Pekka Salosen ja Jukka-Pekka Sarasteen. Rkp:n Eva Biaudetin takana seisovat näyttelijät Jonna Järnefelt, Laura Malmivaara sekä Maria Sid. Keskustan Paavo Väyrynen puolestaan ei edes havittele nimekkäitä tukijoita.

Osa ehdokkaista ei vielä ole julkistanut tukijalistojaan. Ehdokkaat, jotka kuitenkin pelaavat nimekkäiden tukijoiden suomilla panoksilla, tekevät sen suurin elein.

Pekka Haavisto aikoo esimerkiksi järjestää konsertin, jossa esiintyvät hänen taakseen asettuneet muusikot. Yksi heistä on Anssi Kela, joka vertaa presidentinvirkaa musiikkimaailmaan. Hänen mielestään tilanne on suunnilleen sama kuin bändillä, joka hakee uutta laulajaa.

- Presidentti on käytännössä kasvot, jotka näkyvät maailmalle. Ei ole ollenkaan saman tekevää, kuka meitä siellä sitten edustaa.

Mutta onko nimekkäistä tukijoista lopulta hyötyä ehdokkaille?

- Tiedän, että ainakin yksi ihminen on vaihtanut Niinistön Haavistoon. Sen verran musta ainakin on ollut hyötyä, sanoo Anssi Kela.

Lähteet: YLE Uutiset / Anniina Korpela