1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Moni lapsi uskoo isän tai äidin urkkivan nettikeskusteluja

Runsas kolmannes 13 – 15 – vuotiaista tytöistä arvelee jonkun lukeneen salaa heidän nettikeskusteluitaan tai sähköpostiviestejä. Asia tulee ilmi Pelastakaa Lapset ry:n tekemässä Lapsen ääni -kyselyssä. Lapset sanovat, että useimmiten viestejä luvatta lukenut on oman perheenjäsen ja usein syyttävä sormi osoittaa isään tai äitiin.

Kotimaan uutiset

Pelastakaan Lasten mediakasvatuksen asiantuntijan Riitta Kauppisen mukaan nuoret tietävät, että toisen viestien ja lukeminen on kiellettyä.

Sähköpostin ja esimerkiksi Facebook-viestien salaa lukeminen murentaa lapsen ja aikuisen keskinäistä luottamusta. Epäluottamus netin käytössä voi puolestaan johtaa siihen, ettei lapsi uskalla kertoa, jos hän törmää netissä itselleen ikäviin asioihin kuten kiusaamiseen.

Kauppinen korostaa, että lapsi tarvitsee välillä myös yksityisyyttä ja omaa aikaa myös netissä. Hän vetoaa myös EU Kids Online –tutkimukseen. Siinä todettiin, että aikuisilla on ehkä liiankin kielteinen kuva lasten nettikäytöstä.

Kauppinen sanoo, että netti- ja kännykkäasioiden käsittelyä pitäisi painottaa pienempiin 7 - 9 –vuotiaisiin lapsiin, sillä pienten netti- ja kännykkäkäytöstä on syytä olla eri lailla perillä kuin teinien. Hän kaipaa myös Suomeen ei-kaupallisia sivustoja, joissa pienemmät lapset voisivat harjoitella esimerkiksi sosiaalisen median pelisääntöjä.

Lapsen ääni -kyselyyn vastasi tänä vuonna 2 260 lasta. Nettikysely toteutettiin HabboHotel-, Suomi24-, IRC-galleria- sekä Aapeli-palveluissa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi