1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

THL vaatii terveyskeskusten pelastamista

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n pääjohtaja Pekka Puska kaipaa pikaista remonttia terveyskeskusjärjestelmään. Hänen mukaansa järjestelmä on rapautumassa ja terveyskeskukset uhkaavat jäädä toisen luokan terveyspalveluiksi. Suomalaista terveydenhuoltoa voidaan pitää länsieurooppalaisittain enää vain keskinkertaisena, Puska toteaa.

- Terveyskeskusten ongelmia kuvaa tieto, että noin 80 prosenttia suomalaisista asuu sellaisen terveyskeskuksen alueella, jossa aikaa lääkärille joutuu odottamaan yli kaksi viikkoa. Se on kestämätön tilanne, Puska totesi valtakunnallisilla terveyskeskuspäivillä Tampereella.

Puskan mukaan terveyskeskukset uhkaavat työterveyshuollon ja yksityislääkäriasemien rinnalla jäädä toisen luokan terveyspalveluiksi. Eriarvoisuus palvelujen saannissa ja laadussa lisääntyy samalla, kun julkinen sairausvakuutus painottuu hyvin selvästi paremmin toimeentulevien ja terveempien ihmisten terveyspalvelujen tukemiseen, hän sanoo.

Puska huomauttaa, että ilman toimivaa perusterveydenhuoltoa sairaaloiden jonot eivät lopu. Perusterveydenhuolto on myös avainasemassa kansantautiemme ehkäisyn toteuttamisessa.

THL vähentäisi ostopalveluja

THL on esittänyt joukon toimenpiteitä terveyskeskusjärjestelmän pelastamiseksi ja perusterveydenhuollon vahvistamiseksi.

Laitos vaatii kiireesti päätöstä terveydenhuollon uudistamisesta. Sen mielestä ammattihenkilöt saadaan turvattua ja toimivat peruspalvelut järjestettyä maan kaikissa osissa vain riittävän suurella väestöpohjalla ja yhtenäisellä rahoituksella.

THL katsoo myös, että keikkalääkäreistä ja hoidon ostopalveluista pitäisi mahdollisimman paljon luopua ja toiminta pohjata pysyvään omaan henkilöstöön, jonka työskentelyolosuhteita pitäisi parantaa.

Lisäksi rahoituksen tasapainoa pitäisi siirtää perusterveydenhuollon suuntaan, terveyskeskusten toimintaa kehittää kroonisten kansantautien ja niiden riskitekijöiden hoidossa ja kansantautien ehkäisyyn panostaa enemmän, THL katsoo.