1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

HIV leviää nopeasti Venäjän Karjalassa

HI-virustartunnat ovat lisääntyneet Venäjän Karjalassa hälyttävästi tänä vuonna. Pahin tilanne on Suomen rajan läheisyydessä Sortavalassa, joka on perinteisesti ollut myös suomalaisten seksituristien suosiossa.

Sortavalan Kaalamon koulussa oppilaat voivat opiskella HIV:iin liittyviä asioita vapaaehtoisella valistuskurssilla. Kuva: YLE

Venäjän Karjalassa on tähän mennessä rekisteröity jo 942 HIV-tartuntaa. Tauti leviää nopeasti, sillä tänä vuonna on uusia tartuntoja löytynyt keskimäärin kymmenen kuukaudessa.

Suurin osa HIV:n saaneista on alle kolmekymppisiä, ja Karjalassa onkin nyt alettu valistaa koululaisia viruksen vaaroista. Kohderyhmänä ovat 15 - 19 -vuotiaat tytöt, jotka voivat opiskella immuunikatoon liittyviä asioita vapaaehtoisella valistuskurssilla. Opetuskokeilua rahoittaa Suomen ulkoministeriö, sillä tauti ei pysähdy valtakunnanrajalle.

Yksi valistusprojektin kokeilupaikoista on Kaalamon koulu. Siellä tyttöjä on opetettu muun muassa sanomaan ei.

Venäjällä viruksen saaneisiin suhtaudutaan monesti syrjivästi, mutta ainakin Katja Surotsevan asenne on kurssin myötä muuttunut:

- Sairastuneet eivät eroa muista ihmisistä. Heitä ei saa erottaa muiden joukosta, hän sanoo.

"Seksituristit pystyvät suojautumaan"

Sortavalan koulu numero kolmessa HIV-valistus on sen sijaan vasta aluillaan. Tunnilla on apuopettajana kurssin käynyt vanhempi oppilas, joka työskentelee vapaaehtoisena kaupungin HIV-tukikeskuksessa. Oppitunnille on poikkeuksellisesti kelpuutettu myös pojat.

Millainen käsitys Sortavalan alueen nuorilla on suomalaisten seksituristien osuudesta HIVin leviämisessä?

- Kun Suomesta tulee paljon turisteja, he saattavat tuoda mukanaan sairautta, arvelee Nastja Kuznetsova.

Apuopettajana koulu numero kolmessa toimiva Arina Konstantinova on sen sijaan optimistisempi:

- Jos suomalaiset tulevat Sortavalaan seksiä varten, he pystyvät myös suojautumaan taudeilta.