1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Formia

Ympäristöteknologia avaa uusia ovia metalliteollisuudelle

Metalliteollisuus näkee kasvumahdollisuutensa ympäristöteknologiassa. Uusien ovien avaaminen edellyttää kuitenkin yrityksiltä muutosvalmiutta ja uskallusta kansainvälisille markkinoille.

Formia
Jyväskyläläinen Formia valmistautuu teollisuuskatalysaattorillaan maailmanvalloitukseen.
YLE Keski-Suomi / Anssi Nikkilä

Keski-Suomen metalliteollisuus on valintojen edessä. Alan näkymiä selvitellyt Jyväskylän seudun kehitysyhtiö arvioi Keski-Suomen metalliteollisuuden jakaantuvan kahdenlaisiin yrityksiin: tuotannonuudistuksiin valmiit yritykset kykenevät ottamaan vastaan taloussuhdanteiden voikamakkaatkin laskut. Vanhoja uriaan tallaavilta yrityksiltä markkinat sitävastoin karkaavat alta.

Uudet kasvunäkymät teollisuusalalle löytyvät kansainvälisiltä ympäristöteknologia-markkinoilta. Kynnys sinne olisi madallettavissa yritysryppäiden yhteisponnistuksella. Jykesin selvitysten mukaan maailmanmarkkinoille suuntaaminen vaatii pieniltä yrityksiltä vahvaa verkostoitumista.

- Tässä ryppäässä voisi olla mukana isompiakin yrityksiä, joiden teknologiaa sovelletaan uudella tavalla uudelle alalle. Ryhmä kykenee toimimaan, kun se voi esiintyä yhdessä, sanoo Jykesin kehityspäällikkö Pekka Matinaro. Hän korostaa, että Kauko-Idässä ympäristöliiketoimintaan panostetaan merkittävästi, myös julkista tukea.

- Nuo maat vetävät mukaan myös Eurooppaa, kun puhutaan puhtaasta ilmasta ja puhtaasta vedestä, muistuttaa Pekka Matinaro

Ympäristölainsäädännön tiukentuminen luo tilausta uusille tuotteille. Jykesin arvion mukaan myös Keski-Suomessa pienten ja keskisuurten metalliyritysten on muutettava toimintasuunnitelmiaan ja uusittava strategioitaan.

Katalysaattoripuhdistin valmis maailmanvalloitukseen

Keski-Suomesta maailmalle tähtäävät nyt mm. puhtaaseen veteen sekä katalysaattorien valmistukseen keskittyvät yritysryppäät.

Yksi esimerkki yhteistyön voimasta on jyväskyläläisen Formian kasvutarina. Formia on kehittänyt autojen katalysaattoritekniikkaan pohjautuvan suodatinlaitteen teollisuuteen. Valmistuksessa on mukana pääosin keskisuomalainen metalliteollisuuden yritysrypäs.

Formia uskoo teollisuuskatalysaattorin kysynnän moninkertaistuvan. Usko perustuu siihen, että laite on yrityksen mukaan kymmenen kertaa tehokkaampi kuin nykyisin toiminnassa olevat laitteet. Kooltaan se on kuitenkin vain kymmenesosan nykyisistä. Formian laitteet kootaan Säynätsalossa entisen talotehtaan tiloissa.

- Tarjouskanta on meillä nyt erittäin suuri. Lama saattaa kuitenkin hiukan viivästyttää päätösten tekoa. Ihan ensimmäisenä yritykset eivät investoi ympäristöön, jos tuotannonkin pyörittäminen kangertelee, sanoo teknologiajohtaja Reijo Lylykangas.

Valttina puhdistusteho ja energiatehokkuus

Teollisuuskatalysaattorit käyvät erityisesti teollisuuteen, jossa on ilmaan haihtuvia liuotinkaasuja. Katalysaattoreita käytetään maaleja, painotuotteita, lääkkeitä, kumia ja selluloosaa valmistamistavissa tehtaissa poistamaan esimerkiksi rikkikaasuja. Laitetta voidaan käyttää myös lämmönvaihtimena. Puhdistuksen ydin on metallinen hiukkassuodin.

- Sillä saadaan voc-kaasut puhdistetuksi melkein sataprosenttisesti, vakuuttaa teknologiapäällikkö Janne Salmi.

Jyväskyläläisen Formian kuljetuskontin näköiset ensimmäiset laitteet ovat jo toiminnassa. Talouden epävarmuudesta huolimatta yhtiö uskoo tulevaisuuteen.

- Lakisääteisesti tiukentevat normit ovat se, mikä meille luo markkinoita. Ja ne markkinat ovat voimakkaasti kasvussa.

Säynätsalossa odotusten toteutuminen tietäisi ainakin tuotekehityksen mutta myös tuotannon lisäämistä.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Päivi Kupla

Lue seuraavaksi