Vatikaani vetää Benettonin oikeuteen paavin pussauskuvasta

Vatikaani nostaa vaatefirma Benettonia vastaan oikeusjutun, jolla se aikoo estää paavin ja imaamin suutelukuvan käytön yrityksen mainoskampanjassa. Benettonin mainosjulisteessa paavi Benediktus suutelee suulle egyptiläistä imaamia Ahmed el-Tayyebia, joka on yksi sunnimuslimien keskeisistä hengellisistä johtajista.

Ulkomaat
Osa Benettonin kohua herättäneestä mainoksesta.
Osa Benettonin kohua herättäneestä mainoksesta.EPA / Ufficio Stampa

Vatikaanin mukaan Benetton esittää paavin sellaisessa valossa, että se loukkaa paitsi paavin arvokkuutta myös hartaiden katolisten tunteita. Vatikaani hakeekin oikeudelta julkaisukieltoa mainokselle sekä Italiassa että muualla maailmassa.

Mainos on osa Benettonin maailmanlaajuista kampanjaa nimeltään UNHATE eli älä vihaa, jossa on käytetty poliitikkojen ja uskonnollisten johtajien suutelukuvia.

Läheistä kontaktia toisiinsa ottavat muun muassa Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Venezuelan presidentti Hugo Chavez sekä Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ja palestiinalaisjohtaja Mahmud Abbas.

Benetton ilmoitti jo keskiviikkona vetävänsä mainoksen pois sen jälkeen, kun kuvan käyttö oli närkästyttänyt katolisia. Vatikaani julkaisi tiedotteen pian kampanjan lanseerauksen jälkeen, jossa se piti paavin manipuloidun kuvan käyttöä kaupallisiin tarkoituksiin täysin sopimattomana.

Myös Valkoinen talo liittyi mainossarjan tuomitsijoiden joukkoon torstaina. Valkoisen talon lausunnon mukaan se paheksuu presidentin nimen ja kuvan käyttöä mainostarkoituksessa.

Benetton on puolustanut kampanjaansa ja sanonut sen tarkoituksen olevan ainostaan taistelu vihan kulttuuria vastaan kaikissa sen muodoissa.

Lähteet: AFP, Reuters