Ukrainan vangittu ex-pääministeri sairas - vaatii hoitoa ulkomailta

Ukrainan vankilassa istuva entinen pääministeri Julia Timoshenko on pyytänyt kansainvälisiltä avustusjärjestöiltä apua, jotta hänen heikkenevä terveydentilansa tutkittaisiin ja hoidettaisiin. Timoshenko sanoo kärsivänsä vakavista selkäkivuista ja vartalossa olevista oudoista mustelmista.

Ulkomaat
Keski-ikäinen nainen, jolla on kädessään iso Timoshenkon kuva ja häntä kannattavia lippuja.
Julia Timoshenkon kannattaja osoitti mieltään Kiovan oikeustalon edessä 30. syyskuuta.Aleksey Furman / EPA

Ex-pääministeri sanoo, ettei hän luota Ukrainan nykyhallinnon määräämiin lääkäreihin. Timoshenkon mukaan viranomaiset eivät päästä riippumatonta hoitohenkilökuntaa tutkimaan häntä.

Timoshenko vaatii, että Punaisen Ristin ja Lääkärit ilman rajoja -järjestöjen lääkärit tutkivat hänet ja hoitavat kuntoon.

Entisen pääministerin avustajat kertovat, että Ukrainan viranomaiset eivät ole piitanneet siitä, ettei Timoshenko pysty istumaan tai seisomaan selkäkipujen takia. Häntä on kuulusteltu tuntien ajan sellissä useista muista nostetuista syytteistä.

Timoshenko kärsii parhaillaan seitsemän vuoden vankeustuomiota valtaoikeuksiensa väärinkäytöstä, joka liittyy Venäjän kanssa solmittuun epäedulliseen kaasusopimukseen. Muun muassa Yhdysvallat ja EU ovat katsoneet tuomion olevan poliittisesti motivoitunut.

Lähteet: AP