Yle Afganistanissa: Vastuunsiirto rauhanturvaajilta paikallisille toiminut hyvin Pohjois-Afganistanissa

Suomalaisen kriisinhallintajoukon komentajan mukaan maan pohjoisosassa kapinallisten toiminta on saatu estettyä. Kapinallisten joukko on kuitenkin monenkirjavaa.

Ulkomaat
Rauhanturvaaja tarkastelee ympäristön tilannetta joukkojenkuljetusvaunu Pasin päältä ennen sen lähtökäskyä.
Suomalainen rauhanturvaaja tarkastelee ympäristön tilannetta joukkojenkuljetusvaunu Pasin päältä ennen sen lähtökäskyä.Ville Mättö / Yle

Suomalaisten rauhanturvaajien toimialueella Pohjois-Afganistanissa on edelleen kaksi ongelmapesäkettä: niin sanottu kolmen provinssin alue ja Mazar-i Sharifin kaupungin länsipuolinen alue.

- Molemmilla turvallisuustilanne on kuitenkin kehittynyt hyvään suuntaan, koska Afganistanin turvallisuusviranomaiset ovat yhdessä ISAFin kanssa pystyneet estämään kapinallisten toiminnan, sanoo suomalaisen kriisinhallintajoukon komentaja everstiluutnantti Petri Kosonen.

Kolmen kuukauden kokemus vastuunsiirrosta

Kansainväliseen kriisinhallintajoukkoon ISAFiin kuuluvan suomalaisen jääkärikomppanian toiminta on muuttunut Afganistanin pohjoisosassa. Mazar-i Sharifin kaupungissa vastuu turvallisuudesta siirtyi Afganistanin kansalliselle armeijalle ja poliisille jo heinäkuussa.

- Operaatioissa käytännössä afganistanilaiset poliisit tutkivat rakennukset ja ISAF-joukko eristää aluetta yhdessä Afganistanin armeijan kanssa, Kosonen sanoo.

Kapinallisten tekemät iskut, kuten tienvarsipommit, ovat vähentyneet selvästi suomalaisten rauhanturvaajien alueella kevään jälkeen.

Afganistanin presidentiltä Hamid Karzailta odotetaan edelleen ilmoitusta seuraavista maakunnista, joissa vastuunsiirtoa jatketaan.

Osa kapinoi pakotettuna

Kapinallisten toiminta on erittäin sitkeää. Afgaaniviranomaisia ja rauhanturvaajia vastassa olevat kapinalliset ovat kirjavaa joukkoa.

- Osalla on kapinallistoimintaan puhtaasti rikolliset motiivit ja osalla on talibanien kaltaiset uskonnolliset motiivit. Osa tekee puhtaasti työtä ja saa palkkaa. Jotkut taas toimivat kapinallisten pakottamina, everstiluutnantti Kosonen kertoo.

Afganistanin kriisinhallintaoperaatiossa palvelee 195 suomalaista.

Lähteet: YLE Uutiset / Ville Mättö