Joulukukat nyt multaan tai konjakkilasiin

Joulukukkien kotikasvattajien kannattaa pitää nyt kiirettä istutustensa kanssa. Hyasinttien kasvattajalle apua on konjakkilasista ja kartonkihatusta.

Joulukukat
Amarylliksen sipulit on Haavikon puutarhalla laitettu kasvamaan multaan, keltaisen kasvuvalon alle.YLE / Kirsi Partanen

Amaryllis on pitkävartinen joulukukka, jonka varren päässä kasvaa joukko isoja kellomaisia kukkia. Kasvin värit vaihtelevat valkoisesta punaisen eri sävyihin. Amaryllikset eli ritarinkukat ovat kotoisin Etelä - Amerikasta, ja niitä kasvatetaan esimerkiksi Brasilian trooppisilla seuduilla.

Haaviston puutarhalla Kuusankoskella amaryllisten eli ritarinkukkien istutus on aloitettu ajoissa. Ruukutusmulta oli päässyt loppumaan, joten puutarhalla jouduttiin turvautumaan omaan mullan ja turpeen sekoitukseen.

- Piti tehdä oma cocktail, ei tästä oikein ota selvää. Mutta se ei ole onneksi liian raskasta, sanoo puutarhuri Sinikka Toikka.

Kotikasvattajilla jo kiire

Amarylliksen sipulit ovat tulleet Kuusankoskelle Brasiliasta. Hitaammin kasvavat Etelä-Afrikkalaiset sipulit ovat olleet mullan alla jo pari viikkoa. Kukkien toivotaan tulevan myyntiin jouluviikolla.

Toikan mukaan amaryllis ei tarvitse alkuvaiheessa hirvittävän paljon valoa. Lamppu on kannettu paikalle lähinnä lämpöä tuomaan. Valoa tarvitaan enemmän, kun kukka on kasvanut noin parinkymmenen sentin mittaiseksi. Jos haluaa kasvattaa itselleen amarylliksen jouluksi, niin kannattaa pitää kiirettä.

- Toisaalta amaryllis on kaunis myös uutenavuotena. Luontaisestihan se kukkisi vasta kevät-talvella, Toikka toteaa.

Amaryllis on siinä mielessä helppo kasvi, että sitä ei tarvitse kastella. Joidenkin sipulien kohdalla vettä ei saisi antaa tippaakaan, sillä sipulissa on jo kaikki voima ja kosteus. Tilkan vettä voi antaa siinä vaiheessa, kun nuppu alkaa hieman aueta.

Hyasintti kasvaa kätevästi konjakkilasissa

Toinen suomalaisten suosima joulukukka on hyasintti. Multiin hyasinttia ei kannata enää tässä vaiheessa laittaa kasvamaan, jos haluaa täyskasvuisen kukan jouluksi.

Sinikka Toikka suosittelee sipulin laittamista veteen, vaikkapa konjakkilasiin. Konjakkilasi on siinä mielessä hyvä, että sipuli ei uppoa kokonaan veteen. Lasin päälle hän suosittelee laitettavaksi kartongista tehdyn hattu, jonka jälkeen lasia pidetään pimeässä ja kylmässä paikassa. Muutaman viikon jälkeen kasvi otetaan huoneenlämpöön kasvamaan.

- Hyasintin juuret ovat vitivalkoisina hyvin koristeelliset. Veden sekaan voi laittaa esimerkiksi koristekiviä, Toikka vinkkaa.

Lähteet: YLE Kymenlaakso