Musiikki pelastaa kehnonkin elokuvan

Elokuviin sävelletystä musiikista syntyy uusia klassikoita jatkuvasti. Elokuva-alan monitoimimies Peter von Baghin mukaan nykyelokuvassa on usein toivomisen varaa, mutta musiikki on miltei aina onnistunutta.

Peter von Bagh
Suomalainen elokuvamusiikki -cd
Yle

Hyvän elokuvamusiikin tunnistaa siitä, että siihen ei filmiä katsellessaan kiinnitä huomiota. Musiikki sulautuu ja täydentää elokuvaa, on taustalla, mutta silti tärkeässä roolissa.

Sävelmät pääsevät estradille elokuvamusiikkikonserteissa. Esimerkiksi marraskuun 18. päivänä perjantaina Lahden Sibeliustalossa kuullaan elokuvamusiikkia, jota herättelee henkiin Sinfonia Lahti. Konsertin juontava Peter von Bagh uskoo, että klassikkosävelmistä syntyy jotakin uutta, kun esityksestä puuttuu liikkuva kuva ja katsojat keskittyvät vain musiikkiin.

- Se panee katsojan alitajunnan liikkeelle. Musiikki herättelee ihmisen mielessä suuren määrän assosiaatioita ja muistoja. Mieleen tulevat elokuvat, mitä on nähty. Elokuvamusiikki vie aikamatkalle ja on siten jännä musiikin laji.

Sibeliustalon elokuvamusiikkikonsertti keskittyy lajin klassikkosävelmiin. Peter von Baghin mukaan klassikkoja kumpuaa myös uusista filmeistä. Hän heittää esimerkiksi viime vuosien Pirates of the Caribbean -elokuvat, joiden musiikki on jo noussut klassikon asemaan.

- Jos nykyelokuvassa on usein toivomisen varaa, musiikki on silti melkein aina onnistunutta.

Lähteet: YLE Lahti