Huippukitaran äärellä kitarakuningaskin itkee

Soitinrakentajamestari Juha Ruokangas vuotaa sydänverensä kitaraan, johon kitaristi vuodattaa omansa. Yleisön tehtävä on vain nauttia. Kitaran rakentaminen on yhtä paljon henkeä kuin materiaa, sanoo mies, jonka nykyisessä kotikunnassa Janakkalassa järjestetään 20. marraskuuta suomalaisen soitin- ja vahvistinrakentamisen suurtapahtuma.

Kuva: YLE / Ville Välimäki

16-vuotiaana tulevalla rokkitähdellä alkoi tökkiä. Soitto ei oikein sujunut. Kohtaloksi osui helsinkiläinen työvoimaneuvoja, joka kysyi Juha Ruokankaalta tiesitkö hän, että Ikaalisissa olisi soitinrakennuslinja.

- Olin ihan että voi jumankauta, onko tämä totta? Siitä kaikki sitten lähti. Tekisi mieli laittaa kukkapuska sille työvoimaneuvojalle, kertoo nykyinen soitinrakentajamestari Juha Ruokangas.

Viime kesänä Ruokangas Guitars muutti verstaansa Janakkalan Harvialaan, jossa kartanorakennuksen uumenissa tehdään räätälintyönä kitara sitä haluavalle. Halukkaita on löytynyt muun muassa Uriah Heepistä, Eppu Normaalista tai Stratovariuksesta. Noin 20 prosenttia soittimista menee kotimaahan ja loput ulkomaille.

- Yksittäinen pienyrittäjä pärjää kun muistaa käydä ulkomailla musiikkimessuilla ja olla saatavilla internetissä. YouTube, Facebook, Twitter ja kaikki muut palvelut ovat olleet meillä alusta asti käytössä. Kun tulin markkinoille 1990-luvun puolivälissä, kitaristi Jukka Tolonen löysi kitarani ja juttu tehtiin. Näkökulmana oli tosin se, että meillä oli siihen aikaan omat internetsivut, muistelee Juha Ruokangas netin ankeutta viime vuosituhannella.

Lama söi tuotteet ja jätti rippeet

Edellisen laman aikana suomalainen soitinteollisuus koki aikamoisen myllerryksen. Rannalle jäivät Landolan kitarat sekä Fazerin ja Hellaksen pianot.

- Jäljelle jäi kasa yksittäisiä soitinrakentajia, joilla on hyvä yhteishenki keskenään; neuvoja kysellään ja kokemuksia vaihdetaan. Muun muassa Ikaalisten soitinrakennuslinja on tuonut suomalaisen soitinrakennuksen eurooppalaisessakin mittakehyksessä huipputasolle. Harvassa maassa on julkista soitinrakennuskoulutusta.

- Vertailun vuoksi; Ruotsissa viittä kitaranrakentajaa vastaan Suomessa meitä on noin viitisenkymmentä, laskee Juha Ruokangas.

Hämeenlinnan seudulla järjestetään viikonloppuna ainutlaatuinen Turenki Tonefest -tapahtuma. Paikalla on soitinrakennuksen huippuja ja ammattimuusikoita. Ihmekös tuo, löytyyhän rumpu-, vahvistin- sekä kitara- ja bassorakentajia kahdenkymmenen kilometrin päässä toisistaan.

Turenki Tonefest 2011 sunnuntana 20. marraskuuta Turengin Asemalla Janakkalassa. Tapahtuma alkaa kello 13.