1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuivakäymälä

Huussiseura toivoo kuivakäymälöitä kerrostaloihin

Kuivakäymälän laittaminen kerrostaloon ei ole mahdotonta, mutta käytännössä se pitäisi suunnitella ja toteuttaa jo kerrostalon rakentamisvaiheessa. Vanhaan kerrostaloon kuivakäymälän asentaminen on hankalaa. Käymäläseura Huussi uskoo, että kuivakäymälät yleistyvät lähivuosina myös vakituisissa asunnoissa.

kuivakäymälä
Nykyaikainen kuivakäymälä.
Perinteisen huussin sijaan nykyaikaisessa kesämökissä saman asian ajaa sisätiloihin asennuttu kuivakäymälä.Yle / Paavo Häikiö

Kuivakäymälää on mutkikasta laittaa vanhoihin kerrostaloihin pääasiassa siksi, että harvan talon pihassa on mahdollisuus kompostointiin tai käymäläjätteen kuljetukseen, kertoo projektipäällikkö Sari Huuhtanen käymäläseura Huussi Ry:stä.

Muualla maailmassa on jo rakennettu suuria alueita, joiden kaikissa asunnoissa on kuivakäymälät. Kokonaisuus on suunniteltu rakennusvaiheessa. Silloin mietitään samalla käymäläjätteen käsittelyyn ja kuljetukseen liittyvät kysymykset.

Käymäläseura Huussin Sari Huuhtanen toivoo, että Suomessakin asuntomessuilla nähtäisiin tulevaisuudessa kerrostalokohde, jossa on kuivakäymälät.

- Se olisi tosi hienoa. Yritämme kovasti tehdä töitä tämän eteen. Käytämme yhä noin neljäsosan kaikesta vesimäärästä vessan huuhteluun. Huussi säästää veden lisäksi ympäristöä, koska siinä kierrätetään ravinteita.

Vaihtoehto vesivessalle kannattaa ottaa esille uusia asuinalueita suunniteltaessa, jolloin voidaan suunnitella koko alueen käymälät samantyyppisiksi.

Suomessa ei ole vielä isoja huussikohteita, mutta kymmenen asunnon tai kymmenen talon yksiköitä löytyy. Esimerkiksi Kangasalla on ekokylä, jossa kaikissa asunnoissa on kuivakäymälät.

Lähteet: YLE Lahti / Johanna Talasterä

Lue seuraavaksi