Hyppää sisältöön

Ilo on kankurin paikka

Kekseliäs tekijä kutoo maton kahvipusseista, videonauhoista tai mistä tahansa, mitä mieleen tulee. Matot, saalit ja seinävaatteet tarjoavat haastetta kokeneellekin käsityöläiselle. Vaikka kangaspuilla kutominen näyttää haastavalta, sitä ei tarvitse pelätä, vakuuttavat taiturit.

Käsityökeskus Kankurin Ilo on toiminut Lahdessa jo toistakymmentä vuotta. Kankurin Ilossa kuka tahansa voi käydä kutomassa luomuksia oman makunsa mukaan.

- Meillä on 34 kangaspuut, joissa on eri kokoisia loimia. Voi siis tehdä eri kokoisia mattoja, laudeliinoja, saaleja ja seinävaatteita, toiminnassa mukana oleva Jaana Tirkkonen kertoo.

Harjoitus tekee mestarin

Kangaspuilla kutominen ei Tirkkosen mukaan ole niin vaikeaa, miltä näyttää. Harjoitus tekee mestarin tässäkin lajissa.

- Vaikka olen tehnyt tätä 12 vuotta, aina oppii jotain uutta, kertoo Irma Boisman.

Usein kangaspuilla tehdyt matot ovat värikkäitä ja syntyvät sellaisiksi kuin tekijästä kulloinkin tuntuu. Poikkeuksia kuitenkin löytyy.

- Kiikkalan matossa kudotaan aina kaksi heittoa ja sitten väri vaihtuu. Värien järjestys on tarkka. Samaa kaavaa toistetaan monta kertaa. Tätä on hidas tehdä, mutta lopputulos on kaunis, sanoo Jaana Tirkkonen.

Matonkuteissa mielikuvitus on rajana

Nykyään matonkuteet ostetaan valmiina, koska kuteiden tekeminen on aikaavievää puuhaa.

- Käyn töissä, joten aika ei riitä. Kirppareilta kuitenkin ostetaan paljon lakanoita ja niistä revitään kuteita, kertoo Tirkkonen.

Hänen mukaansa paras matonkude on puuvillakangas. Suurin osa ostettavista kuteista tehdään trikoosta.

Tirkkosen mukaan vain taivas on rajana sille, mistä kaikesta mattoja voi kutoa.

- Voi käyttää kahvipusseja, vanhoja kankaita, videonauhoja ja lähes mitä vain. Maton tekemisen juttu on juuri siinä, että omaa mielikuvitusta ja luovuutta voi käyttää väreissä ja sommittelussa.

Käsityökeskus Kankurin Ilossa tehtyjä mattoja voi ihastella Riemuraitaa-mattonäyttelyssä.

.
.