1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Evira: Suurimmassa osassa hedelmä- ja vihannesosastoista puutteita

Kauppojen hedelmä- ja vihannesosastojen ylläpidossa on puutteita. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan puutteita löytyy jopa kahdeksasta vähittäistavaraliikkeestä kymmenestä. Esimerkiksi tuotteiden alkuperämaamerkinnät eivät aina pidä paikkaansa, vaikka viljelymaamerkintä on pakollinen.

Kotimaan uutiset
Vihanneksia
Comstock

Tiia Helteen ostoskori täyttyy hedelmä- ja vihannesosastolla tutuilla tuotteilla. Helle on huomannut, ettei hedelmien ja vihannesten alkuperästä voi aina olla varma.

- Eihän sitä voi tietää, mistä maasta hedelmä on, jos ei siinä lue sitä. Mä katson yleensä kauhean tarkkaan niitä lappuja. Jos siinä on pienellä präntätty "made in jossain muualla", niin en tiedä, Helle pohtii.

Eviran tekemissä tarkastuksissa vain kaksi kymmenestä vähittäistavarakaupasta saa puhtaat paperit hedelmä- ja vihannesosaston hoidosta. Ongelmia on esimerkiksi alkuperämaan merkinnöissä, sillä hyllyn reunassa oleva merkintä ei aina käy yksiin tarjolla olevan tuotteen kanssa. Alkuperämaaksi on saatettu ilmoittaa kaksi maata, esimerkiksi Ranska ja Italia.

- Sitten tuotteet on jommasta kummasta tai vaikka molemmista ja ne on sekaisin. Alkuperämaita ei saa sekoittaa. Niiden pitäisi olla espanjalaiset yhdessä rivissä, italialaiset toisessa ja ranskalaiset kolmannessa, sanoo Eviran ylitarkastaja Niina Matilainen.

Kauppias tietää, että yksi syy puutteiden syntymiseen on kiire. Aina ei ehditä tarkistamaan tietojen oikeellisuutta, kun myytävä tuote vaihtuu.

- Hirveän usein täällä pohjoisessa me joudumme kiertämään läpi oikeastaan kaikki maapallon sadot. Pysymme uudessa sadossa koko vuoden, selittää kauppias Jouni Ekholm.

Osalle kuluttajista alkuperämaa on tärkeä eettisistä syistä, toiset taas suosivat tietyn maan hedelmiä maun vuoksi. Eviran ylitarkastajan mielestä tärkeintä on, että asiakas voi luottaa saavansa tuotteen, joka hänelle on luvattu.

- Eihän ne kasvatus- tai viljelymenetelmät niin suuresti maasta toiseen muutu. Enemmän se on sitä, että kuluttajalle pitää antaa oikea tieto. Ja se oikea tieto on alkuperämaa, elikkä se maa, jossa se tuote on viljelty, sanoo Eviran ylitarkastaja Niina Matilainen.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi