1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Gaddafin pojalle vaaditaan rehtiä oikeudenkäyntiä

Useat maat ja kansainväliset järjestöt kehottavat Libyaa varmistamaan, että Saif al-Islam saa oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin.

Ulkomaat

EU vaatii, että Libya toimii yhteistyössä kansainvälisen rikostuomioistuimen kanssa. EU:n ulkoministeri Catherine Ashton kiittää tiedottajansa mukaan pidätystä merkittäväksi ja sanoo, että Libyan kansallisen sovinnon kannalta on tärkeää saada oikeuden eteen ihmisoikeusrikoksia tehneet.

Sotilasliitto Nato sanoo luottavansa siihen, että Libyan viranomaiset ja kansainvälinen rikostuomioistuin varmistavat oikeuden toteutuvan. Siten uusi Libya voidaan rakentaa laillisuudelle ja ihmisoikeuksien kunnioittamiselle, toteaa Naton tiedottaja.

Yhdysvaltain ulkoministeriö kehottaa varmistamaan pidätetylle oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin ja inhimillisen kohtelun. Ministeriö sanoo, ettei se voi riippumattomasti vahvistaa pidätystä, mutta se olisi uusi askel pois 40-vuotisesta synkästä luvusta Libyan historiassa ja auttaisi libyalaisia saavuttamaan ansaitsemansa rauhanomaisen ja demokraattisen tulevaisuuden.

Britannian pääministeri David Cameron sanoo, että on tärkeää tuomita Saif al-Islam kansainvälisten standardien mukaan. Hänen mukaansa Britannia tarjoaa Libyalle ja kansainväliselle tuomioistuimelle kaiken mahdollisen avun.

Venäjän presidentin Afrikan-edustaja Mihail Margelov sanoo Moskovan olevan helpottunut siitä, että Saif al-Islam pidätettiin ja vältti "pikaoikeudenkäynnin". Saif al-Islamin isä Muammar Gaddafi surmattiin pidätyksen yhteydessä lokakuussa.

Venäjän mukaan Saif al-Islamia vastaan esitetyt syytteet rikoksista ihmisyyttä vastaan ovat hyvin vakavia ja asianmukainen oikeusprosessi on välttämätön.

Kansainvälisen poliisijärjestön Interpolin mukaan pidätys on tärkeä askel kohti oikeuden saamista Libyan kansalle. Interpol sanoo sen olevan merkki siitä, etteivät karkulaiset voi pakoilla ikuisesti sekä siitä, että Libyan väliaikaishallinto jatkaa rikoksista syytettyjen etsimistä heidän saamisekseen oikeuden eteen.

Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt onnittelee Libyan viranomaisia pidätyksestä ja kehottaa luovuttamaan Saif al-Islamin kansainvälielle rikostuomioistuimelle. Samaa on vaatinut myös ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi