Barokki sopii mainiosti kirkkoon ja ABC:lle

Suomalainen barokkiorkesteri Fibo eli Finnish Baroque Orchestra vierailee viikonloppuna Koillismaalla ja Oulunsalossa. Kiertue alkoi perjantaina Taivalkoskella, jossa oli koululaiskonsertti kirkossa ja esiintyminen ABC -huoltoasemalla.

ABC-huoltoasemaketju
Giovanni Battista Rogerin barokkiviulu.
Giovanni Battista Rogerin barokkiviulu.Suomen Kulttuurirahasto

Kirkko ja barokkimusiikki kuuluvat luontevasti yhteen. Mutta harvemmin näin vanhaa musiikkilajia kuullaan livenä huoltoasemilla. Perjantaina tähän oli tilaisuus kun fibolaiset toivat viulunsa ja traversonsa taivalkoskelaisen ketjuruokalan uumeniin.

- Soitamme missä meitä halutaan kuunnella, erikoista soittopaikkaa perustelee Fibon tuottaja ja alttoviulisti Laura Kajander-Fiestas.

Fibo musisoi luonnollisesti kirkoissa ja konserttisaleissakin mutta myös ihmisten kotona kotikonserteissa, kouluilla koulukonserteissa ja erillisissä makoilukonserteissa.

- Yleisö saa loikoilla patjoilla ja vaikkapa torkahtaa. Joten kyllä tähän sarjaan huoltoasemakin soveltuu, Kajander-Fiestas sanoo.

Myös barokin perinteisemmässä miljöössä, Taivalkosken kirkossa perjantaina soitettu koululaiskonsertti meni mainiosti.

- Nuoret kuuntelivat kuin tatit paitsi silloin kun he innostuivat suorastaan nauramaan tai osallistumaan lauluihin, alttoviulisti naurahtaa.

Suomen kulttuurirahasto tukee kotikonsertteja

Suomalaisen baroikkiorkesterin tai ainakin osan siitä voi tilata vaikkapa kotiinsa. Soitto kotiin -hanketta tukee Suomen kulttuurirahasto avustamalla muun muassa matkakuluissa. Soitto kotiin on osa valtakunnallista Voimakolmiohanketta, jossa tutkitaan uusia vuorovaikutustapoja taiteilijoiden ja yleisön välillä.

- Barokkisoittimet sopivat hyvin koteihin, koska niistä lähtevä ääni ei ole suuri ja läheltä kuunneltuna soitto on erityisen intiimiä ja mukavaa, Kajander-Fiestas sanoo.

Fiboa kuullaan lauantaina Kuusamossa. Kuusamotalon Oulankasalissa on tarjolla Fibon ohjelman lisäksi musiikkioppilaitoksen tuotoksia. Ja koko porukkaa yhdessä.

Oulunsalossa kirkon iltakonsertissa sunnuntaina on mukana Fibon lisäksi myös Oulunsalo Ensemble.

Lähteet: YLE Oulu