1. yle.fi
  2. Uutiset

Israelin kuivuus uhkaa Jordanjokea ja eläimiä

Lähi-idän alue on tyypillisestikin vähäsateinen, mutta viime kuukaudet jatkunut kuivuus uhkaa jo vakavasti alueen vesihuoltoa ja luontoa. Israelia ja Jordaniaa erottavan Jordanjoen tilanne on hyvin huono.

luonto
Jordanjoen likainen ja suolainen vesi päätyy Kuolleeseenmereen.
Jordanjoen likainen ja suolainen vesi päätyy Kuolleeseenmereen.Pavel Wolberg / EPA

Israelin tärkeimmän makean veden lähteen, Gennesaretjärven pinta on kesästä alkaen laskenut nopeasti. Nyt pinnan taso on 68 senttiä alle sen tason, jonka alapuolelle se ei viranomaisten mukaan saisi laskea.

Gennesaretin vesi virtaa Jordanjokeen ja siitä edelleen Kuolleeseenmereen. Todellisuudessa jokeen pääsee vain pieni osa järvivedestä. Suuri osa makeasta vedestä käytetään ihmisten käyttövedeksi sekä maatalouden ja seudun kalankasvattamoiden hyödyksi.

Jordanjoen vesi on suurimmalta osaltaan puhdistamatonta yhdyskuntien ja maatalouden jätevettä. Mukana on lisäksi seudun suolan vaivaamien lähteiden vettä. Lopputulos on, että jokivettä on niukasti ja vesi on likaista ja suolaista, mikä haittaa vakavasti luonnon tilaa.

Esimerkiksi alueella elävä saukkokanta on vaarantunut, paikoin jopa kadonnut, saasteiden, jokien kuivumisen ja myös salametsästyksen takia.

Luonnonsuojelujärjestö Maan ystävät on tilannut raportin, jossa pohditaan keinoja alueen vesihuollon parantamiseksi. Sen mukaan Gennesaretjärven ja siihen laskevien jokien hyödyntämistä on vähennettävä. Maatalouden jätevesiä olisi ryhdyttävä tarmokkaasti puhdistamaan, jotta sitä kautta Jordanjokeen saataisiin lisää puhdasta vettä. Raportti on jo nostattanut vastalauseita Pohjois-Israelin maanviljelijöiden taholta.

Parin viime päivän aikana Israelissa on satanut, mutta toistaiseksi sademäärä ei riitä nostamaan Gennesaretin pintaa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi