Espanja äänestää vaaleissa - hallitukselle ennakoidaan murskatappiota

Espanjassa sunnuntain parlamenttivaalien uskotaan tuovan kylmää kyytiä sosiallistiselle hallituspuolueelle PSOE:lle, jonka kannatus on talouskriisin myötä romahtanut. Valtaan on nousemassa Mariano Rajoyn johtama oikeiston kansanpuolue PP. Espanjalaisten äänestysinto on ollut hieman laimeampana kuin edellisissä vaaleissa vuonna 2008.

Ulkomaat
Virkailijat valmistelevat äänestyspaikkaa Pamplonassa.
Virkailijat valmistelevat äänestyspaikkaa Pamplonassa.EPA/ Jesus Diges
Virkailijat valmistelevat äänestyspaikkaa Pamplonassa.

Iltakuudelta paikallista aikaa äänestämässä oli käynyt 57,7 prosenttia espanjalaisista, kun vuonna 2008 vastaava prosenttiluku oli lähes 61. Tuolloin koko vaalipäivän äänestysvilkkaus oli 75,4 prosenttia.

Mielipidekyselyt ovat luvanneet selvää voittoa oppositiossa olevalle PP:lle. Jos sosialistit häviävät vaalit, Espanjasta tulee jo seitsemäs euromaa, jonka hallitus vaihtuu velkakriisin seurauksena.

Sosialistit lienevät jo valmiita vaalitappioon. Virheistä syytetty pääministeri José Luis Rodríguez Zapatero ei ole osallistunut vaalikampanjaan ja hallitusta ovat syytelleet omatkin rivit.

Parlamenttivaalit ovat ennenaikaiset. Niiden tulokset valmistunevat maanantaina. Kyselyt povaavat kansanpuolueelle ehdotonta enemmistöä 350-paikkaiseen parlamenttiin. Siten Espanja voi olla siirtymässä oikealle vahvemmin kuin kertaakaan kenraali Francisco Francon diktatuurin jälkeen.

Vaaleja leimaa tällä kertaa kuitenkinmyös kasvanut tyytymättömyys kaikkiin puolueisiin ja poliitikkoihin. Siksi eräille pienryhmille ennustetaan entistä parempaa menestystä.

Espanjan nykyisessä parlamentissa kahdella suurpuolueella on noin 90 prosenttia paikoista. Sosialisteilla on 169 paikkaa ja PP:llä 154 paikkaa.

Kansanpuolue: Budjettivaje kuriin kovalla kädellä

Kansanpuolue lupaa yrittäjyyteen kannustavaa talouspolitiikkaa. Se lupaa myös panna budjettivajeet kuriin kovalla kädellä. Mariano Rajoyn mukaan Espanjassa tähän ei tarvita teknokraatteja, vaan suvereenin kansan tahtoa vapaissa vaaleissa.

Sosialistien kärkiehdokas vaaleissa on moninkertainen ministeri Alfredo Perez Rubalcaba. Hänellä on uskottavuusongelma, sillä hallitukseen ovat pettyneet myös monet vasemmiston vakioäänestäjät.

Rajusta velanotosta huolimatta Espanjan työttömyys on yli 21 prosenttia ja maata uhkaa uusi taloustaantuma. Espanjan markkinakorot nousivat vaalien alla Italian tasolle, seitsemän prosentin tuntumaan.

Espanjassa on työttömiä jo viisi miljoonaa, vaikka hallitus on ottanut viime vuosina lisävelkaa 300 miljardia euroa. Talous ei kasva ja sosiaalimenoja leikataan. Hallitusta syyttävät omatkin rivit, mutta varsinkin oikeisto.

Silti sosialistit esittivät kampanjassaan, että Espanjan tulisi saada lykkäystä säästöihin. Rubalcaban mukaan Euroopan keskuspankkia olisi painostettava korkoelvytykseen.

Espanjan vaalitulosta pidetään näin ollen tarkkaan silmällä markkinoilla. Kansanpuolueelta odotetaan ensimmäisiä markkinaluottamusta luovia eleitä heti maanantaina. Jos puolue kuitenkaan ei yllä ehdottomaan enemmistöön, sen on vaikeampi viedä läpi aikomiaan uudistuksia.

Lähteet: YLE Uutiset