Rajoy: Espanjan saatava luottamus takaisin Brysselissä

Juuri vaalivoittoon noussut oikeistolaisen kansanpuolueen johtaja Mariano Rajoy sanoi tuloslaskennan edetessä kohti loppuaan, ettei Espanjalta voi odottaa ihmeitä, kun maa yrittää nousta takaisin jaloilleen.

Ulkomaat

Rajoyn mukaan talouskriisissä paineskelevan Espanjan on kuitenkin saatava luottamus takaisin Brysselissä. Hän lupaa taistella talouden alijäämän korjaamiseksi, velkataakan pienentämiseksi sekä talouden vakauttamiseksi.

Espanjan tuleva pääministeri, 56-vuotias Mariano Rajoy aikoo ensitöikseen kutsua koolle kaikki ryhmät keskustelemaan talouskriisistä. Oikeiston kannattajien juhliessa vaalivoittoa PP-puolueen päämajan luona Madridissa Rajoy vetosi kaikkiin espanjalaisiin:

- 46 miljoonaa espanjalaista käy nyt taistoon kriisiä vastaan. Edessämme oleva työ ei ole helppoa, mutta kaikkien espanjalaisten antamalla panoksella nousemme kriisistä ja Espanjan paikka tulee olemaan siellä, missä me kaikki sen haluamme olevan, Euroopan kärjessä.

Rajoy lupasi olla kaikkien espanjalaisten pääministeri ja laittaa ensisijalle yhteisen edun omien tavoitteidensa sijasta. Hän on nyt tukalan paikan edessä, sillä sijoittajat on vakuutettava siitä, että Espanja kykenee maksamaan velkansa.

Konservatiivien juhliessa vaalivoittoaan sosialistien Alfredo Perez Rubalcaba myönsi puolueensa tappion.

- Olemme selvästi hävinneet vaalit.

Britannian pääministeri David Cameron ja Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy onnittelivat Mariano Rajoy'ta heti tulosten selvittyä. Sarkozy kuvaili tiedotteessaan voittoa oikeistopuolueen suurimmaksi voitoksi historiassa.

Historian suurin voitto oikeistolle

Toimittajamme Jyrki Palo Madridissa arvioi, että Espanjan politiikkaan on tulossa suuri muutos. Kansanpuolueelle kyseessä on sen historian suurin vaalivoitto; puolue sai yli puolet parlamenttipaikoista. Hallituspuolue sosialistit menettää jopa 60 paikkaa parlamentissa.

Vaalitulos oli odotettu, sillä sosialistien talouspolitiikkaa on syytetty Espanjassa työttömyydestä ja kriisin syvenemisestä. Kansanpuolue on luvannut tiukan säästöpaketin.

Ensi vuoden budjetista saatetaan leikata noin 20 miljardia euroa. Lisäksi yritystoimintaa elvytetään tukemalla pieniä ja keskisuuria yrityksiä.

Lähteet: Reuters, AFP