1. yle.fi
  2. Uutiset

Flunssalta pakoilussa auttavat peruskonstit

Mummon flunssantorjuntakonstit saattavat toimiakin, mutta apteekkari kehottaa mieluummin kysymään ammattilaiselta neuvoa kuin nukkumaan tärpättisukka kaulassa. Yksinkertaisimmat vinkit flunssan ennalta ehkäisemiseksi ovat niitä, joilla elämänlaatu ylipäätäänkin kohenee: lepo, liikunta ja hyvä ruoka.

terveys
Mies niistää
Arja Lento / Yle

Apteekkari Jaana Tillanen tamperelaisesta Apteekkimaailmasta painottaa yleiskunnosta huolehtimista ja hyvää ravintoa parhaina flunssantorjuntakeinoina. Vaikka terveellinen ravinto löytyy hänen mukaansa pääosin muualta kuin pilleripurkeista, kannattaa esimerkiksi maitohappobakteereita popsia.

- Maitohappobakteerit ovat erittäin tärkeitä hyvinvoinnin kannalta. Varsinkin antibioottikuurit vievät luonnollista vastustuskykyä, ja silloin tarvitaan tankkausta. On ihan sama, nauttiiko maitohappobakteerinsa funktionaalisina elintarvikkeina vai kapseleina.

D-vitamiini on aurinkopilleri monessa mielessä

Viime aikoina vitamiini- ja lisäravinnevalmisteiden tarjoamat hyödyt sekä toisaalta pillereiden turvallisuus ovat olleet tapetilla. Tillasen mukaan suomalaisiin suosituksiin voi huoletta luottaa.

- Monivitamiinivalmisteet ovat turvallisia käyttää ja takaavat päivittäisen vitamiini- ja hivenainetarpeen täyttymisen. Lisäksi meille suomalaisille D-vitamiini on näin talvisaikaan todella tärkeä. Sillä on vaikutusta niin vastustuskykyyn kuin mielialaankin.

D-vitamiinin suositusmäärät vaihtelevat eri mantereilla rajustikin

- Suomalaisessa järjestelmässä ollaan aina varovaisia. Täällä D-vitamiinin saantia pidetään turvallisena aina 50 mikrogrammaan saakka. Yhdysvalloissa suositukset ovat vähintään kaksinkertaisia, Jaana Tillanen kertoo.

Luonnonlääkkeitä ja nenäsuihketta

Suomalaisen lääkekaapista pitäisi D-vitamiinin lisäksi löytyä kipu- ja kuumelääkettä. Luonnonlääkkeistä apteekkari suosittelee esimerkiksi flunssan kestoa lyhentävää auringonhattu-uutetta, hunajaa sekä sinkkiä.

- Lisäksi kaappiin kannattaa hankkia nenäsuihketta, joka saattaa estää flunssan etenemisen poskiontelontulehdukseksi. Suihke ja puuduttavat kurkkutabletit saattavat auttaa flunssapotilasta nukkumaankin paremmin, mikä on paranemisen kannalta erityisen tärkeää.

Lähteet: YLE Tampere / Anna Sirén

Lue seuraavaksi